Terhességi teszt mintájára készülhet el a koronavírus gyorstesztje

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A rápisilős terhességi tesztek feltalálója, egy Paul Davis nevű tudós, a gyorsdiagnosztikai eszközök kifejlesztésére specializálódott brit Mologic laboratórium munkatársa fejlesztheti ki a koronavírus gyorstesztjét az Egyesült Királyságban - írja a Telegraph.

A lap szerint a brit Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium adott most támogatást a kutatónak a gyorsteszt kifejlesztésére, ami fontos segítség lehet a vírus kimutatásához olyan fejlődő országokban, ahol kevés felszerelt laboratórium áll a szűrésekhez az egészségügyi szakemberek rendelkezésére.

A teszt nagy valószínűséggel úgy fog kinézni, mint egy átlagos terhességi teszt, de vizelet helyett nyálból vagy vérből mutatná ki a vírus jelenlétét. Erre 10-20 percen belül lenne képes, a pozitív vagy negatív eredményt pedig ugyanúgy az indikátorcsíkok számából állapíthatná meg a használó, mint a terhességi gyorsteszteken. A teszt a vírus egyik fehérjetípusát mutatná ki a tesztelt testnedvében, és használata nem igényelne semmilyen szaktudást.

A kutatás egyelőre kezdeti szakaszban van, Davis professzor szerint még legalább 6 hónap, mire elkészülhetnek az első mintadarabok.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már korábban figyelmeztetett, hogy koronavírus-járvány különösen veszélyesre nőhet olyan fejlődő országokban, ahol az egészségügyi ellátórendszer nem elég felkészült a helyzet kezelésére.

A múlt hónapban ezért el is juttattak diagnosztikai eszközökből álló csomagokat 40 afrikai, és 29 dél-amerikai országba. Ezek az eszközök azonban csak napok alatt szolgálnak bármilyen eredménnyel.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér