Színházban járt az egyik koronavírusos hallgató, egy héttel később kutatták fel a többi nézőt

Egészségügy
2020 március 06., 12:59

Február 29-én a budapesti Artus Stúdióban nézte meg a „Kérész Művek” című előadást az egyik, utólag koronavírusosnak bizonyult iráni egyetemi hallgató és felesége. A színház március 5-én délelőtt, a feleségtől értesült róla, hogy pozitív lett a férfi koronavírus-tesztje, és mindkettejüket karanténban tartják a Szent László Kórházban, írja az Artus közleménye

Ezután felvették a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, hívták a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahonnan továbbirányították őket az illetékesekhez, majd a tőlük kapott útmutatás szerint jártak el. Vagyis

a jegyrendelések és online vásárlások alapján felkutatták és informálták a nézőket, tájékoztatták a szereplőket és azokat is, akik az előadás óta az Artusban jártak, vagy tervezték, hogy az Artusba mennek.Tehát majdnem egy héttel az előadás után jutott odáig a dolog, hogy elkezdték felkutatni a lehetséges kontaktszemélyeket. Péntek délután aztán a színház úgy értesült, hogy

a feleség tesztje negatív lett.A közlemény alapján nem egyértelmű, hogy a Semmelweis vagy a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) iráni hallgatójáról van-e szó, hiszen február 29-én már mindketten Budapesten voltak. A SZIE hallgatójáról viszont az egyetem azt írta korábban, hogy február 28-tól önkéntes karanténba vonult, ez alapján tehát a semmelweises hallgató lehetett ott az előadáson. Aki már február 22-e óta Budapesten volt, miután visszatért Iránból. (Frissítés: Később kiderült, hogy a gödöllői hallgató volt a színházban.)

Az Artus Stúdió
photo_camera Az Artus Stúdió Fotó: Google Street View

Beszéltünk egy másik, szintén egyetemista nézővel, akit az egyeteme majdnem egy héttel az előadás után arra kért, hogy a látogatástól számított két hétig maradjon otthon, március 15-ig minden hiányzása igazolt. Ugyanezt a levelet minden hallgató megkapta, aki erről az egyetemről ott volt az előadáson. Ez alapján tehát 

minden néző már egy hete potenciális fertőzöttnek tekinthető, de akivel beszéltünk, azt mondta, egyelőre nem végeztek rajta tesztet. Közben az Index arról ír, hogy a Semmelweis Egyetemre járó koronavírusos beteg négy csoporttársa és két orvostanhallgató szerda este mentőt hívott magához, hogy tesztet kérjenek. 

Azért gondolták ezt fontosnak, mert mindannyian közvetlen kapcsolatban voltak a diákkal, órákon át egy légtérben voltak, és beszélgettek is vele. Kijött a mentő, bevitték őket a kórházba, ott viszont csak egyiküktől vettek mintát, arra hivatkozva, hogy nem lázasak. Néhányuknál azóta enyhébb köhögés és izomgyengeség is jelentkezett. Nem világos, mi alapján választották ki azt az egy diákot, akit leteszteltek, de az Index úgy tudja, negatív lett az eredmény. 

Elképzelhető, hogy ha el is végezték volna a tesztet, abban a szakaszban még nem lett volna kimutatható a fertőzés akkor sem, ha már ott volt a szervezetükben a koronavírus. Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban azt írta a 444-nek, hogy bőven elegendő laboratóriumi kapacitás áll rendelkezésre, és „egy vizsgálati ciklus alatt egyszerre akár 100 minta futtatását is el tudjuk végezni”.

Ráadásul az egyik, a gödöllői egyetemre járó iráni hallgatóról is úgy derült ki, hogy megfertőződött, hogy maga jelentkezett tesztre, mert Iránban tombol a vírus, és ő egy konferencián utazott ki Teheránba. Először tőle sem akartak mintát venni, mert tünetmentes volt, de addig erősködött, hogy végül elvégezték a tesztet. Ami pozitív lett. 

Magyarországon eddig négy fertőzöttet azonosítottak, köztük a két iráni diákot, akiknek a története körül sok az ellentmondás. Erről itt írtunk részletesen.