Eltemették Csukás Istvánt

GYÁSZ
2020 március 07., 12:55

A budapesti Farkasréti Temetőben vettek végső búcsút az életének 84. évében elhunyt Csukás István írótól, a nemzet művészétől szombaton délelőtt.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az író lelke mindig tükröződik a műben, s Csukás István írásaiból valami bölcs naivitás dereng fel. Figurái nem hajlanak a romlásra, romlottságra, sokkal inkább a megjavulásra, a tévedések jóvátételére, a csorbák kiküszöbölésére. Műveiben sosem láthattunk bántást, annál több gyermeki rácsodálkozást a világra - mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a búcsúztató beszédében.

photo_camera Fekete Péter Emmi-államtitkár gyászbeszédet mond Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957 óta élt írásaiból. 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt, 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott, 2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett. Többek között Kossuth-díjjal, kétszer József Attila-díjjal, a nemzet művésze címmel, Déry Tibor-jutalommal, Szép Ernő-díjjal, Prima Primissima Díjjal tüntették ki.

photo_camera Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt. (MTI)

photo_camera Lackfi János költõ Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA