Ferenc pápa nem tartja meg szokásos vasárnapi beszédét a Szent Péter téren

Róma lakói és turistái is pontosan tudják, hogy a Szent Péter-bazilikában tartott vasárnapi mise után a pápa rendszerint kiáll egy ablakba a Szent Péter tér fölött, ahol a hőségben és tűző napsütésben is mindig tömeg várja az Úrangyala imádságot.

Holnap azonban nem érdemes odamenni, ugyanis a Vatikán bejelentette, hogy a koronavírus miatt szeretnék elkerülni, hogy emberek nagy tömegben zsúfolódjanak össze egy helyen, ezért streamelni fogják a pápa beszédét a palota egyik könyvtárszobájából. Ugyancsak elmaradnak a pápai audienciák legalább március 15-ig - írja a New York Post.

Olaszországban 4600-nál is több fertőzöttet és 197 halálesetet jelentettek. A pápa Szent Péter téri beszédén már egy hónapja is maszkban jelentek meg turisták.

Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A magyar katolikus egyház is óvintézkedéseket hozott, először a holnapi miséken kellene figyelembe venni a püspöki kar közleményét:

  • „Kérjük a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét; 
  • kérjük a paptestvéreket, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vagy vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel; 
  • a gyóntatóhelység legyen rendszeresen szellőztetve, a gyóntatórácsra kérjük fólia rögzítését; 
  • kérjük a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának mellőzését; 
  • amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.”

Pénteken az MTI képriportot is közölt arról, ahogy Monostori László, az Árpád-házi Szent Margit-templom plébániai kormányzója áldozáskor kézbe adja az ostyát, fóliát helyez a gyóntatófülke rácsára, és fertőtleníti a kezét.

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA
Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA
Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.