Kuvaitban, Ománban, Katarban és Szaúd-Arábiában is betiltották a Pixar új egész estés meséjét

Idén kerül a mozikba a Pixar új egész estés animációs filmje, az Onward, azaz Előre. Azaz négy közel-keleti országban, Kuvaitban, Ománban, Katarban és Szaúd-Arábiában nem fog a mozikba kerülni, ugyanis keményvonalas muszlim államok hatóságai betiltották a mese vetítését, mert feltűnik benne egy nyíltan leszbikus mellékszereplő.

A mellékszereplő annyira mellék-, hogy a trailerben nem is szerepel.

Az amerikai média híradásai szerint Oroszországban levetítik a filmet, de cenzúrázták azt a részt, amiben a karakter feltűnik: a szövegét úgy alakították át, hogy ne derüljön ki szexuális irányultsága. A szereplő eredeti szövegében egyébként arról beszél, hogy nem könnyű szülőnek lenni, majd mond pár szót a „barátnője lányáról”. Az orosz verzióban ez a „partnerem lányaként” szerepel.

A karakter hangja Lena Waithe forgatókönyvíró és színész, aki szintén leszbikus. Az amerikai sajtónak nyilatkozva azt mondta, az ő ötlete volt, hogy a szövegben ne férjeként, hanem barátnőjeként hivatkozzon a partnerére, a film készítői pedig gond nélkül engedték is neki, hogy kicserélje a szavakat.

Az Onward nagyon jól indított az amerikai mozikban, a film eredményei abból a szempontból pedig különösen jók, hogy a koronavírus miatt a stúdiók eleve kevesebb nézőt vártak a premierre. A filmet március 5. óta Magyarországon is játsszák, besorolása szerint 6 éves kor fölöttiek ülhetnek be rá. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.