Dél-Koreában lassulni látszik a koronavírus terjedése

Egészségügy
2020 március 10., 08:30

„Tekintetbe véve, hogy az új koronavírus-fertőzöttek száma csökkenést mutat az elmúlt napokban, óvatosan kijelenthetjük: úgy tűnik, túl vagyunk a járvány csúcspontján” - nyilatkozta a CNN-nek a Dél-Koreai Köztársaság egészségügyi minisztere, Park Nungho.

Dél-Korea az új koronavírus (COVID-19) járvány Kínán kívüli egyik legnagyobb gócpontjává vált az elmúlt hónapokban. Eddig összesen 7300 fertőzöttet találtak az országban, és 50 köröl van a járvány halálos áldozatainak száma.

A vírus gyors terjedése azonban komoly járványügyi intézkedésekkel párosult. Hogy a számok most javulnak, az Nungho szerint annak is nagyban köszönhető, hogy a dél-koreai egészségügy igyekezett minél több embert letesztelni a koronavírusra. 

Dél Koreában naponta nagyjából 15 ezer diagnosztikai tesztet képesek elvégezni koronavírusra. A mai napig nagyjából 196 ezer tesztet végeztek ténylegesen el az országban. Kojang városágban például olyan közúti tesztelőállomásokat is felállítottak, ahol gyorsan letesztelik az autóval áthajtókat.

A sok teszteléssel azoknál is észre lehetett venni, hogy megfertőződtek, akik még nem mutattak tüneteket. Azt pedig nem kell magyarázni, hogy mennyire fontos ez a fertőzés terjedésének lassításában.

Az dél-koreai egyészségügyi miniszter a CNN-nek azt mondta, a fertőzöttek nagyjából 10 százalékának volt szüksége kórházi kezelésre, a jobb állapotban lévő fertőzötteket nem kórházakban kezelték.

A dél-koreai járvány mérete nem összehasonlítható a hazai helyzettel, ahol bár már van 12 azonosított fertőzött ember, még nem robbant be igazán a járvány. Ennek ellenére azért idetesszük, hogy Magyarországon egyelőre nem elérhetőek olyan gyorstesztek, amilyeneket Dél-Koreában tízezrével használtak, és a kormányzati tájékoztatási honlap szerint is még csak 362 laboratóriumi koronavírus tesztet hajtottak végre országszerte.