A Belvárosi Piac nem lesz piac

Budapest
2020 március 11., 19:05

A Hold utcai csarnokból, azaz a Belvárosi Piacból „food market” lesz, ha a képviselő-testület csütörtökön megszavazza Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármesterének előterjesztését – írja a 24.

Szentgyörgyvölgyi beadványa szerint az önkormányzat nem tudja gazdaságosan működtetni a piacot, amit eddig a Városüzemeltető Kft. kezelt, a környék átstrukturálódása miatt gyér az érdeklődés a termelői áruk iránt, úgy lecsökkent a forgalom, hogy már a mostani kettős profil (piac és éttermek egymás mellett működtetése) sem hoz elég bevételt. Ezért a fejlesztésre és az üzemeltetésre írjanak ki pályázatot.

A külsős üzemeltetés a gyakorlatban annyit tesz, hogy a piac területéről száműznék a zöldséges és húsos standokat, és „gasztronómiai szolgáltatásokat működtetnék magasabb színvonalon és volumenben”.

Az elmúlt években egyre tűntek el az árusok, már csak pár stand működött a csarnokban, miközben egyre több étterem és kávézó nyílt ott. Pedig pár éve a Belváros még az állami tanyafejlesztési programból is kapott 100 milliókat az őstermelői és tanyasi áruk megjelenésének segítéséért.

Az ellenzéki képviselők szerint a határozati javaslat lényegében a Sándor Ügyvédi Iroda kezébe adja a pályázat lebonyolítását és a bérlő kiválasztását. Berta Zsófia ellenzéki képviselő a lapnak azt mondta: nincsenek konkrétumok az üzemeltetés feltételeiről, a javaslattal az önkormányzat gyakorlatilag lemond arról, hogy később befolyásolhassa, ki, mennyiért üzemeltesse a piacot.

photo_camera Fotó: 12akd/Wikipedia

A lap úgy tudja, a piacért versenybe száll majd Gerendai Károly, a Sziget volt tulajdonosa is, aki korábban Óbudán a Kolosy téri piacnál is próbálkozott, de ott a III. kerületi önkormányzat Tiborcz István volt üzlettársa, Erdei Bálint cégét választotta ki. Az új „food hallnak” szeptemberben kellett volna nyitnia Óbudán, de az épületet még mindig nem nyitották meg. (24)