A Belvárosi Piac nem lesz piac

A Hold utcai csarnokból, azaz a Belvárosi Piacból „food market” lesz, ha a képviselő-testület csütörtökön megszavazza Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármesterének előterjesztését – írja a 24.

Szentgyörgyvölgyi beadványa szerint az önkormányzat nem tudja gazdaságosan működtetni a piacot, amit eddig a Városüzemeltető Kft. kezelt, a környék átstrukturálódása miatt gyér az érdeklődés a termelői áruk iránt, úgy lecsökkent a forgalom, hogy már a mostani kettős profil (piac és éttermek egymás mellett működtetése) sem hoz elég bevételt. Ezért a fejlesztésre és az üzemeltetésre írjanak ki pályázatot.

A külsős üzemeltetés a gyakorlatban annyit tesz, hogy a piac területéről száműznék a zöldséges és húsos standokat, és „gasztronómiai szolgáltatásokat működtetnék magasabb színvonalon és volumenben”.

Az elmúlt években egyre tűntek el az árusok, már csak pár stand működött a csarnokban, miközben egyre több étterem és kávézó nyílt ott. Pedig pár éve a Belváros még az állami tanyafejlesztési programból is kapott 100 milliókat az őstermelői és tanyasi áruk megjelenésének segítéséért.

Az ellenzéki képviselők szerint a határozati javaslat lényegében a Sándor Ügyvédi Iroda kezébe adja a pályázat lebonyolítását és a bérlő kiválasztását. Berta Zsófia ellenzéki képviselő a lapnak azt mondta: nincsenek konkrétumok az üzemeltetés feltételeiről, a javaslattal az önkormányzat gyakorlatilag lemond arról, hogy később befolyásolhassa, ki, mennyiért üzemeltesse a piacot.

Fotó: 12akd/Wikipedia

A lap úgy tudja, a piacért versenybe száll majd Gerendai Károly, a Sziget volt tulajdonosa is, aki korábban Óbudán a Kolosy téri piacnál is próbálkozott, de ott a III. kerületi önkormányzat Tiborcz István volt üzlettársa, Erdei Bálint cégét választotta ki. Az új „food hallnak” szeptemberben kellett volna nyitnia Óbudán, de az épületet még mindig nem nyitották meg. (24)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér