Chelsea Manning öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Öngyilkossági kísérlet miatt szállították kórházba Chelsea Manninget, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjét a börtönből. A virginiai Alexandria város sheriffje szerint azóta biztonságban van, írja a Guardian. 

Manninget tavaly május óta tartják fogva, amiért megtagadta a tanúskodást a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyében folyó vizsgálatban. A tervek szerint éppen most pénteken tartanak bírósági tárgyalást az ügyében.

Chelsea Manning egy montreáli konferenciánFotó: LARS HAGBERG/AFP

Manning korábban is volt már börtönben, mert 2010-ben több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot, közöttük 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a WikiLeaks-nek, jelentős zavart keltve az Egyesült Államokban. Összesen hét évet töltött le a rá kirótt 35-ből, amikor Barack Obama akkori elnök kegyelemben részesítette.  

Manning továbbra sem akar vallomást tenni, és ügyvédei szerint ezen a fogvatartás sem fog változtatni. Tavaly májusban azt írta a bíróságnak küldött állásfoglalásában, hogy szóba se jöhet az együttműködés a vádesküdtszékkel, mert ha ezt megtenné, sutba dobná elveit, vívmányait, azt, amiért áldozatokat hozott, és lerombolná saját tekintélyét, amelyre évtizedek alatt tett szert. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó