Komló fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva egymaga fogadta el a költségvetést, majd nullázta a képviselők fizetését

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Szabad Pécs ír arról, hogy csütörtökön elmaradt a testületi és a bizottsági ülés Komlón, mert a város fideszes polgármestere, Polics József  a koronavírus miatt kihirdetett országos vészhelyzetre hivatkozva lefújta az összehívott üléseket, majd egyedül hozott meg döntéseket. 

Polics József a baloldalonFotó: Facebook

Az információkat megerősítette a lapnak a múlt őszi önkormányzati választás összellenzéki jelöltje, Ferenczy Tamás is. Ezek alapján Polics előbb lefújta az üléseket, majd később közölte az ellenzéki képviselőkkel, hogy ő maga miről döntött. Akiknek amúgy többségük van a városban, mivel Komlón a fideszes polgármester kisebbségben vezeti a várost. 

Mint kiderült, bármiféle vita nélkül, egyedül elfogadta a település költségvetését, illetve lefújta a helyi média üzemeltetésére és helyi kommunikációs feladatokra szóló tervezett döntést, helyette pedig pályázatot fognak kiírni napokon belül. 

A fideszes polgármester emellett döntött arról is, hogy a vészhelyzet végéig lenullázza a képviselői tiszteletdíjakat. Igaz, ez nem csak az ellenzéki, hanem a fideszes képviselőket is érinti majd. A lap kereste Policsot is, de egyelőre semmilyen megkeresésükre sem reagált. 

A képviselők elmondása szerint a polgármester a fizetésmegvonást azzal indokolta feléjük, hogy most úgysem fognak dolgozni egy darabig, ülések sem lesznek. 

A Szabad Pécs cikke szerint azóta a szomszédos teleülés, Mánfa volt polgármestere, a jelenleg az LMP-frakcióban ülő Hohn Krisztina kereste meg írásbeli kérdésével Gulyás Gergely minisztert, hogy rendben van-e ez így. Mint kérdésben írta, Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt példa „veszélyhelyzet” kihirdetésére, ezért sok településen nem is egyértelmű, ez mit is jelent a gyakorlatban. A képviselő szerint ezért szükség lenne a részletszabályok kidolgozására, illetve a kormányhivatal kiadhatna egy állásfoglalást. 

Frissítés: Polics Facebook-oldalán elérhető az a csütörtöki rendkívüli ülés, ahol a polgármester elmondta a képviselőknek a döntései magyarázatát. A jegyzői ismertetés szerint a rendkívüli helyzett miatt jogszerűen nem tudott volna összeülni a képviselő-testület, ezért kellett a polgármesternek egyedül döntenie a költségvetésről. A polgármester elmondta azt is, hogy ez egy elég fura szituáció szerinte is, de hát ez következik ebből a helyzetből.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.