Meggyógyult az egyik első iráni koronás beteg, de a terhes felesége még a László Kórház karanténjában maradt

Egészségügy
2020 március 12., 20:43

Csütörtök este elhagyta a Szent László Kórház karanténját az az iráni férfi, aki a két első magyarországi koronavírusos beteg egyike volt. 

Ő az első, akit gyógyultnak nyilvánítottak Magyarországon, ezt be is jelentették a koronavírusról szóló sajtótájékoztatón kora délután. Hiába a jó hír, a koronavirus.gov.hu-n ennek este fél tízkor még semmi nyoma nem volt.

A hvg beszélt vele, amikor maszkban, kesztyűben kijött a kórházból. A Szent István Egyetem doktorandus hallgatója nyolc napja, múlt szerdán került be a karanténba. Előtte Teheránban járt egy konferencián. Visszatérve megvizsgáltatta magát, és bár először nem akarták elvégezni rajta a tesztet, addig erősködött, hogy mintát vettek tőle, ami pozitív lett. 

A Gödöllőn tanuló, de Budapesten élő iráni férfit és a várandós feleségét is karanténba helyezték. A férfi meggyógyult, három egymást követő tesztje is negatív lett. A karanténban elszeparáltan lévő felesége nem kapta el a vírust, de neki még ki kell várnia a 14 nap lappangási idő végét. A férfi február 28-án érkezett vissza Iránból. 

„Legszívesebben maradtam volna még néhány napot, hogy a feleségemmel együtt jöhessek haza, ő fog a legjobban hiányozni” – mesélte a hvg-nek. 

Bár hivatalosan gyógyultnak számít, ez nem jelenti azt, hogy azonnal közösségbe megy majd, az orvosok is azt tanácsolták neki, hogy a biztonság kedvéért két hétig a lehető legkevesebb emberrel találkozzon. Egyelőre nincs igazolva, hogy aki átesett a betegségen, védettséget is szerzett a betegséggel szemben.   

Azt üzente, hogy „ennél a betegségnél az az első számú prioritás, hogy ne terjesszük tovább, és előzzük meg, hogy bárki is elkapja. Ebben mindenkinek megvan a felelőssége, változtatnunk kell a szokásainkon, és oda kell figyelnünk egymásra”.