Nagyobb kárt okozhat a grönlandi és antarktiszi jég olvadása, mint eddig hitték

klímaváltozás
2020 március 12., 09:37

Hatszor gyorsabban olvad a jég Grönlandön és az Antarktiszon, mint a 90-es években, írja a BBC egy most közölt kutatás alapján, amit harminc év műholdfelvételeinek elemzésével készítettek. Három évtizeddel ezelőtt még 81 milliárd tonna jég olvadt el évente, manapság már 475 milliárd. 

1992 és 2017 között összesen 6,4 billió (trillion) tonna jég olvadt el a Föld két sarkán, ami 17,8 miliméteres tengerszint-emelkedéshez vezetett. „Ma az olvadó jég felelős a tengerszint-emelkedés harmadáért, míg a 90-es években csak 5 százalékos szerepe volt” - mondta Andrew Shepherd, a Leedsi Egyetem oktatója és az olvadás hatásainak vizsgálatával foglalkozó Imbie kutatócsoport társvezetője. 

photo_camera Egy napsütötte jéghegy Grönlandnál Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

A Kormányközi panel a klímaváltozásról (IPCC) 2014-es szimulációi 53 centiméteres tengerszint-emelkedést jósoltak 2100-ra, de az Imbie munkatársai szerint ehhez még 17 centimétert hozzáadhatunk. Shepherd szerint, ha igazuk van, az azt jelenti, hogy az évszázad végére 400 millió ember kerül veszélybe az áradások miatt. Vagyis hamarosan intézkedéseket kell hozni a partok közelében fekvő városok védelme érdekében. 

A 17,8 miliméteres tengerszint-emelkedés 60 százalékáért a grönlandi, 40 százalékáért pedig az antarktiszi olvadás felelős.