Álhírterjesztők ellen nyomoz a rendőrség

POLITIKA
2020 március 13., 09:55

Négy nyomozást folytat a rendőrség közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt a koronavírusjárványról a köznyugalom megzavarására alkalmas álhíreket közlő, interneten megjelent cikkek írói és terjesztői ellen. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodájának tájékoztatása szerint egy 30 éves férfit és egy 44 éves nőt már februárban gyanúsítottként hallgattak ki, mert egy cikkben azt terjesztették, hogy januárban többen megfertőződtek Magyarországon. Egy 32 éves férfi szintén valótlan állításokat tett közzé a koronavírusról, őt szerdán fogták el és hallgatták ki gyanúsítottként. Az álhírekre jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében, írták.

A koronavírus terjedése miatti óvintézkedésként a román belügyminiszter, Marcel Vela elrendelte négy román-magyar határátkelőhely ideiglenes bezárását. A döntése alapján a Battonya-Tornya, Létavértes-Székelyhíd, Méhkerék-Nagyszalonta, és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelőket zárják le. Vela indoklása szerint az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében zárták be ezeket a kisebb forgalmú átkelőket, hogy a személyzetet a nagy forgalmúakhoz vezényeljék.

A magyar légiforgalmi irányítás, a HungaroControl tájékoztatása szerint a héten már a magyarországi légijáratok száma is csökkent, erre a hétre tíz százalékos visszaeséssel számolnak. Ehhez kapcsolódik, hogy a norvégiai járványügyi helyzet változása miatt a Wizz Air március 16-április 3 között szünetelteti a Budapest-Oslo járatait. A jegyüket közvetlenül a légitársaságtól vásárló utasoknak kérés esetén visszatérítik a viteldíj száz százalékát. Akik utazási irodán keresztül vették a jegyüket, azoknak a jegyet értékesítő irodánál kell tájékozódniuk a lehetőségeikről. (Via MTI)

Végül egy hír Felcsútról: a járványhelyzetre tekintettel bizonytalan ideig nem közlekedik a Vál-völgyi Kisvasút, írja a HVG.