Az a lényeg, hogy nem szabad megmondani, hogy olaszban volt - ezt mondja egy magyar rendőr az osztrák határon egy kamionsofőrnek

Szép jó reggelt kívánok, március 13-a van, és hát ugye lezárták a határokat

- így kezdődik az a videofelvétel, amit feltehetően egy Ausztriából Magyarországra érkező kamion vezetőfülkéjében készítettek. A Facebookon a felvételt több ember is feltöltötte, így nem egyértelmű, hogy azt ki készítette.

A videón a készítő arca nem látható, csak a határátkelő, ahol lassan araszolnak a kamionok az ellenőrzést végző két rendőr felé. A rendőrök csak rövid ideig, távolabbról láthatóak a videofelvételen, amikor pedig a sofőrrel beszélgetnek, egyáltalán nem láthatóak.

Sofőr: Szép jó reggelt!
Rendőr: Olaszországban járt?
Sofőr: Jártam, a múlt héten. Igen.
Rendőr: Jobban jár inkább, menjen tovább!
Sofőr: Köszönöm szépen.
Rendőr: Higgye el!
Sofőr: Most Ausztriában. De a közúti szállítmányozás ugye nincs az egyelőre nincs korlátozva?
Rendőr: Nincsen korlátozva, igazából a bejárás van.
Sofőr: Ühüm.
Rendőr: A két héten belül Olaszországból... aki járt Olaszországban, akkor Magyarországra csak úgy léphet be, hogy ha bejön, és mondja, hogy két héten belül volt Olaszországban, akkor haza fog menni és a lakhelyén karanténba kerül. Úgyhogy azért mondtam, maradjunk annyiban, inkább menjen tovább egy hét után. Ha nincs tünete. Ha nem köhög, nem...
Sofőr: Nem-nem. Tehát ha odafigyel az ember maszkkal, fertőtlenítővel...
Rendőr: Mert nagyon sokan belefutottak, hogy két napja volt, aztán mikor mondtuk, hogy nagyon sajnáljuk, de akkor két hétig otthon, akkor két hét kiesés. Az magának sem jó...
Sofőr: Persze. Köszönöm szépen!
Rendőr: Az a lényeg, hogy nem szabad megmondani, hogy olaszban volt.
Sofőr: Értem, köszönöm szépen, viszlát.

Az operatív törzs péntek délutáni sajtótájékoztatóján azt közölték: 

elítélik a hanyag szolgálatellátást, kivizsgálják az ügyet, és „lehető legszigorúbb eljárás lesz a kollégával szemben”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér