Az Orvosi Kamara felméri, hogy vannak-e megfelelő védőeszközeik az egészségügyi dolgozóknak

Egészségügy
2020 március 13., 10:47

Felhívást tett közzé oldalán tagjainak a Magyar Orvosi Kamara, mely így próbálja felmérni, hogy hol, milyen védőeszközből van hiány a magyar egészségügyi ellátórendszerben. Mint írták, "az egészségügyi dolgozók megóvása kritikus a járvánnyal való sikeres megküzdésben".

A felmérést azért végzik, hogy "gyorsan tudjuk jelezni a Kormányzat, illetve az Operatív Törzs felé" a védőeszköz-állomány hiányosságait.

Az Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az egészségügyben dolgozóknak nincs elegendő védőfelszerelésük. Az Emmi indulatosan reagált tájékoztatására, és közölte, hogy hatvanezer maszk áll rendelkezésre a védekezésre.

Az Orvosi Kamara alelnöke, Álmos Péter erről azt mondta lapunknak, hogy ha csak ezer fertőzött lesz az országban, és közülük csak minden tizedik szorulna intenzív ápolásra, akkor is napi 1200 maszkot használnának fel az egészségügyben, ha csak ezeket a pácienseket látná el műszakonként csak egy orvos és egy ápoló, mert a maszkokat előírásszerűen négy óránként cserélni kell. De nemcsak nekik volna szükségük felszerelésre, hanem a többi 900, kevésbé súlyos beteget gondozóknak is, illetve mindazoknak, akik még kapcsolatba kerülnek az ápoltakkal.

Álmos Péterrel készült interjúnkat itt olvashatják.