Kínában már tavaly november közepén volt koronavírusos beteg

külföld
2020 március 13., 10:16
Ez a 2020. január 11-én közölt felvétel az első az AFP képarchívumában a kíinai Vuhanból, amely már a járványhoz köthető. Azt ábrázolja, hogy a vuhani higiéniás vészhelyzeti reagáló csoport elhagyja az aznap bezárt élőállat- és tengeriherkentyűpiacot, miután aznap életét vesztette egy 61 éves férfi, aki ott fertőződhetett meg.
photo_camera Ez a 2020. január 11-én közölt felvétel az első az AFP képarchívumában a kíinai Vuhanból, amely már a járványhoz köthető. Azt ábrázolja, hogy a vuhani higiéniás vészhelyzeti reagáló csoport elhagyja az aznap bezárt élőállat- és tengeriherkentyűpiacot, miután aznap életét vesztette egy 61 éves férfi, aki ott fertőződhetett meg. Fotó: NOEL CELIS/AFP

2019. november 17-én már volt fertőzöttje a koronavírusjárványnak Kínában, írja a South China Morning Post, amely betekintést nyert a kínai kormányzat erre vonatkozó adataiba. A kínai egészségügyi hatóságok a minták utólagos elemzésével kezdték feltérképezni a járvány eredetét, bár az ún. zéró pácienst ezidáig nem sikerült azonosítani. A betegek szervezetéből vett minták elemzése alapján arra jutottak, hogy november 17-én egy 55 éves férfi már fertőzött volt. Az adatok további elemzésével arra jutottak, hogy a következő hetekben napi 1-5 ember fertőződhetett meg, december 15-re már 27 utólag igazolt fertőzöttje volt a járványnak. Az első kétszámjegyű emelkedés a fertőzöttek számában december 17. lehetett a jelenlegi adataik alapján. Azt, hogy új típusú koronavírus okozhatja a betegséget, elsőként egy hupeji orvos, Zsang Csi-hszian jelezte a kínai egészségügyi hatóságoknak. Akkor már javában dúlt a járvány:

  • december 31-én 266;
  • másnap, január elsején már 381 utólag igazolt fertőzöttről tudnak.
Vuhani fények még december 24-én, a nagy víruspánik előtt néhány nappal.
photo_camera 2019. december 24-én még ilyen látványos fényjátékkal ünnepelték Vuhanban a karácsonyt. Fotó: Xiong Qi/XINHUA

Azt azonban még ezekkel az utólagos vizsgálatokkal se sikerült megállapítaniuk, hogy ki lehetett az ún. zéró páciens, vagyis az, akinek a szervezetében elsőként megjelent a kórokozó. A jelenleg ismert kilenc novemberi fertőzött egyikéről sem tudták ezt bizonyosan megállapítani. A Post cikke szerint nem kizárt, hogy az általuk látott adatokon túl van adat még a november 17-inél is korábbi esetről.

A járvány eredetének felkutatása azért fontos, mert a betegség terjedésének feltárása, illetve annak felderítése, hogy hogyan járulhattak hozzá a járvány kirobbanásához a fel nem ismert, illetve nem dokumentált esetek, nagyban hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy mekkora fenyegetést jelent a betegség.