Minden párt, még a Fidesz is, iskolabezárást kér a kormánytól

Péntek délután hétpárti egyeztetés tartottak a parlamenti frakciók, ahol megállapodtak abban, hogy indokolt az iskolák bezárása. A pártok azt kérték, hogy az intézményeket lehetőleg hétfőtől zárják be. 

Gulyás Gergely azt mondta, hogy 24 órán belül megszületik az erről szóló döntés. A miniszter az Operatív Törzs véleményére hivatkozva azt mondta, hogy a fertőzöttek száma nem tenné indokolttá a lépést, ugyanakkor azt látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a gyerekeiket. Elmondta, hogy nem elképzelhető, hogy külön kezeljék az egyházi és állami fenntartású intézményeket. 

A kormány csütörtökön még megtiltotta, hogy az iskolaigazgatók rendkívüli szünetet rendeljenek el. Orbán Viktor pedig péntek reggel az iskolák bezárásával kapcsolatban azt mondta, hogy figyelik a környező országokat, de szerinte Magyarországon nem indokolt a lépés, mert "a járványt a külföldiek hozták be". Az egyetemeket is csak ezért vették vesztegzár alá. Amúgy pedig ha most bezárnák az iskolákat, amiket aztán két hét múlva nem tudnak újranyitni, "az a tanév végét fogja jelenteni". Ebben az esetben a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni, a gyerekek elhelyezéséről pedig a szülőknek kéne gondoskodniuk. 

Gulyás ezzel szemben az egyeztetésen már arról beszélt, hogy ha elfogadják az iskolabezárásról szóló javaslatot, akkor a törvény szerint távolléti díj jár a tanároknak, ami megegyezik a fizetésükkel. 

Hozzátette, hogy az tanítás felfüggesztésével nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen még majdnem egyharmada hátra van a tanévnek, de meg kell próbálni gondoskodni arról, hogy az érettségiket le lehessen tenni. Azt mondta, ha a kormány meghozza a döntést, nem lehet tudni, hogy mikor lehet majd újra kinyitni az iskolákat. A miniszter úgy számolt, hogy az egészségügyi válsághelyzet nem néhány hétig fog tartani, hanem néhány hónapig. Mindenesetre április 8 és 15-e között amúgy is tanítási szünet lenne.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó