Minden párt, még a Fidesz is, iskolabezárást kér a kormánytól

POLITIKA
2020 március 13., 17:08

Péntek délután hétpárti egyeztetés tartottak a parlamenti frakciók, ahol megállapodtak abban, hogy indokolt az iskolák bezárása. A pártok azt kérték, hogy az intézményeket lehetőleg hétfőtől zárják be. 

Gulyás Gergely azt mondta, hogy 24 órán belül megszületik az erről szóló döntés. A miniszter az Operatív Törzs véleményére hivatkozva azt mondta, hogy a fertőzöttek száma nem tenné indokolttá a lépést, ugyanakkor azt látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a gyerekeiket. Elmondta, hogy nem elképzelhető, hogy külön kezeljék az egyházi és állami fenntartású intézményeket. 

A kormány csütörtökön még megtiltotta, hogy az iskolaigazgatók rendkívüli szünetet rendeljenek el. Orbán Viktor pedig péntek reggel az iskolák bezárásával kapcsolatban azt mondta, hogy figyelik a környező országokat, de szerinte Magyarországon nem indokolt a lépés, mert "a járványt a külföldiek hozták be". Az egyetemeket is csak ezért vették vesztegzár alá. Amúgy pedig ha most bezárnák az iskolákat, amiket aztán két hét múlva nem tudnak újranyitni, "az a tanév végét fogja jelenteni". Ebben az esetben a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni, a gyerekek elhelyezéséről pedig a szülőknek kéne gondoskodniuk. 

Gulyás ezzel szemben az egyeztetésen már arról beszélt, hogy ha elfogadják az iskolabezárásról szóló javaslatot, akkor a törvény szerint távolléti díj jár a tanároknak, ami megegyezik a fizetésükkel. 

Hozzátette, hogy az tanítás felfüggesztésével nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen még majdnem egyharmada hátra van a tanévnek, de meg kell próbálni gondoskodni arról, hogy az érettségiket le lehessen tenni. Azt mondta, ha a kormány meghozza a döntést, nem lehet tudni, hogy mikor lehet majd újra kinyitni az iskolákat. A miniszter úgy számolt, hogy az egészségügyi válsághelyzet nem néhány hétig fog tartani, hanem néhány hónapig. Mindenesetre április 8 és 15-e között amúgy is tanítási szünet lenne.