Szekszárd fideszes polgármestere egyedül fogadta el a város költségvetését

POLITIKA
2020 március 13., 18:12

Ács Rezső szekszárdi polgármester is élt az országos veszélyhelyzettel kapott jogával, és a bizottságok vagy a közgyűlés összehívása nélkül egymaga fogadta el a város költségvetését, írja a Magyar Hang. A lap megjegyzi, hogy a javaslatot a polgármester dolgozta ki, de azt a közgyűlési többséget adó Éljen Szekszárd frakció nem támogatta.

Ezen kívül Ács módosította a szervezeti és működési szabályzatot, és visszaállította a polgármesteri kabinetet, mert indoklása szerint ebben a rendkívüli helyzetben nagy szüksége lesz a segítségükre. Valamint visszavette az önkormányzat tulajdonába a városi lapot, a  Szekszárdi Vasárnapot is.  Az utóbbit azzal indokolta, hogy tudomása szerint a lap a jövő héten nem, vagy csak korlátozottan jelent volna meg, és szerinte most nem megengedhető, hogy ne lássák el fontos információkkal a város polgárait.

Ács Dezső
photo_camera Ács Dezső Fotó: Ács Dezős/facebook

Ács Dezső a döntésről az oldalán azt írta: „Ezekben a pillanatokban nem politikus vagyok, hanem minden szekszárdi polgármestere, aki a pártok torzsalkodása felett állva egyetlen célt tűzött ki maga elé: a szekszárdiak biztonságát. Az elmúlt hónapokban sokat dolgoztam azért, hogy együttműködésre bírjam azt a két politikai oldalt, amely a választók akaratából felhatalmazást kapott a város vezetésére. Törekvéseim nem járhattak sikerrel, mert a távolság, az önös érdekek és a múlt sérelmei túl erősnek bizonyultak ahhoz, hogy az érintettek felülemelkedjenek rajtuk és egységben dolgozzanak szeretett városunkért. Éppen ezért a mai napon úgy döntöttem, hogy a szekszárdiak biztonsága érdekében elfogadom a költségvetést, amelyért teljes felelősséget vállalok.” 

Bomba Gábor, a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióvezetője a Magyar Hangnak azt mondta, hogy amit a polgármester most tesz, az a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen pikáns, hogy mindezt a március 15-i ünnepre készülve teszi, ez a demokrácia és a márciusi ifjak szellemének meggyalázása. Szerinte minden egyes olyan intézkedésnek, amit most a polgármester a hatalom újbóli megszerzéséért tesz, és az nincs összefüggésben a járványügyi helyzettel, következménye lesz.

Csütörtökön Komló fideszes kisebbségben lévő polgármestere, Polics József szintén egyedül fogadta el a költségvetést. Bármiféle vita nélkül, egyedül elfogadta a település költségvetését, illetve lefújta a helyi média üzemeltetésére és helyi kommunikációs feladatokra szóló tervezett döntést, helyette pedig pályázatot fognak kiírni napokon belül.