Kiürítik a János Kórház vesztegzár alá vont épületét

Egészségügy
2020 március 14., 17:49

Elrendelték a János Kórház 14-es épületének a kiürítését. Még szombat este az összes beteget más kórházakba, illetve a Jánoson belül más osztályra szállítanak át. Az épületet fertőtleníteni fogják.

Ebben az épületben működik a III-as belgyógyászati- és kardiológiai osztály, ahová szombat éjjel küldtek a László Kórházból egy magas láztól szenvedő beteget. A Lászlóba a koronavírus-gyanús esetekre rendszeresített mentő vitte be, de tesztelés nélkül továbbküldték a Jánosba. Ott később kiderült, hogy tüdőgyulladása is van, ezért szerdán elvégezték rajta mégis a tesztet, ami pozitív lett. Ahogy kiderült, hogy koronavírusa van, visszaszállították a László Kórházba. 

A Jánosban külön szobában ápolták a beteget, de több mint egy tucat nővér és orvos került vele kapcsolatba, megfelelő védőfelszerelés nélkül, ilyen ugyanis nem állt az egészségügyi dolgozók rendelkezésére. Akik közülük hosszabb időt töltöttek vele, azokat most hétvégén karanténba rendelték, és egy részüket tesztelték is.  

Az épületet csütörtök délután fél háromkor hatósági zárlat alá vették, azóta hat egészségügyi dolgozó látta el az egész osztályt, akik nem mehettek haza. Közülük négyen egyébként szintén kapcsolatban voltak a koronavírusos beteggel, csak rövidebben, mint a karanténba zártak. 

Most jutottak el odáig a kórház vezetői, hogy az épület rendkívüli fertőtlenítését elrendeljék. Az épületben tartózkodók közül lesz, aki karanténba kerül, de hogy kik és miért éppen most, arról nem tudunk részleteket.

Az intézkedések lassúságát eddig is sokan kifogásolták, többek között az osztályon fekvő betegek hozzátartozói. Az épület kiürítéséről szóló döntést örvendetes fejleménynek, bár megkésettnek tartják.