Trump: „Egyáltalán nem vállalom a felelősséget”

„Egyáltalán nem vállalom a felelősséget” - mondta egy újságírói kérdésre Donald Trump amerikai elnök pénteki, koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján. A rendezvényen újságírók arról érdeklődtek, miért volt ennyire lassú és elégtelen az USA válasza a koronavírusra, és hogy a szövetségi kormány miért nem gondoskodott arról, hogy a vírustesztek nagy mennyiségben és olcsón elérhetőek legyenek.

Az Egyesült Államokban a jelenlegi adatok szerint egymillió lakosonként 22 tesztet végeztek el, ez az egyik legalacsonyabb arány a fejlett országok között, még a magyar tesztelési aránynak is csak alig az ötöde. Szakértők szerint a vírust könnyebben kordában lehetett volna tartani, ha a megjelenésekor több tesztet tudnak gördülékenyen elvégezni az orvosok, ebben lett volna szükség a szövetségi állam segítségére, aminek feje Donald Trump.

A tesztelés lassú beindulását még az amerikai Nemzeti Allergia- és Járványügyi Intézet vezetője is hibának nevezte, egy újságíró pedig megkérdezte Trumpot, ezért vállal-e felelősséget, erre mondta az elnök, hogy 

egyáltalán nem.

Trump azt mondta, a súlyos helyzetet még az Obama elnöksége idejéből megörökölt szabályok és intézmények okozták, amik nem voltak felkészülve egy ilyen járványra. Ez már csak azért is furcsa, mert Trump az elnöksége alatt kifejezetten gyengítette az amerikai járványügyi rendszert, tavaly ősszel leállított például egy hatékony fertőzésészlelő programot, és forrásokat is kivont a rendszerből. (Vox)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér