Erdő Péter bíboros felmentést adott a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól

A Magyar Kurír azt írja, hogy Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke, az egyházmegye területére tekintve március 14-én elrendelt pár dolgot a Covid-19-járvány miatt. A liturgikus programok tekintetében egyelőre továbbra is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 5-én kiadott intézkedései vannak érvényben: a szenteltvíztartók használatának mellőzése, a békeköszöntés elhagyása és a kötelező kézbe áldoztatás.

Erdő Péter celebrálFotó: Facebook/Azbej Tristan

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint ha a megyéspüspök úgy ítéli, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (vö. CIC 87. kán. 1. §.; 1245. kán.). Ezt a felmentést a veszélyes fertőzés elkerülésének céljából Erdő, mint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora, a területére nézve megadja. „Kérjük tehát a paptestvéreket, hogy nyugtassák meg az idősebb testvéreket, akik nem mernek a járvány idején templomba menni, hogy ezzel nem követnek el bűnt!” – írják.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.