Erdő Péter bíboros felmentést adott a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Magyar Kurír azt írja, hogy Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke, az egyházmegye területére tekintve március 14-én elrendelt pár dolgot a Covid-19-járvány miatt. A liturgikus programok tekintetében egyelőre továbbra is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 5-én kiadott intézkedései vannak érvényben: a szenteltvíztartók használatának mellőzése, a békeköszöntés elhagyása és a kötelező kézbe áldoztatás.

Erdő Péter celebrálFotó: Facebook/Azbej Tristan

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint ha a megyéspüspök úgy ítéli, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (vö. CIC 87. kán. 1. §.; 1245. kán.). Ezt a felmentést a veszélyes fertőzés elkerülésének céljából Erdő, mint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora, a területére nézve megadja. „Kérjük tehát a paptestvéreket, hogy nyugtassák meg az idősebb testvéreket, akik nem mernek a járvány idején templomba menni, hogy ezzel nem követnek el bűnt!” – írják.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót