Az EU 30 napra lezárhatja a határait a nem uniós polgárok előtt

Ursula von der Leyen bizottsági elnök egy frissen publikált videóban személyesen jelentette be  járványellenes javaslatait. 

Ezek egyike értelmében először 30 napra megtiltanák a nem uniós polgárok beutazását az EU schengeni övezetébe. A tiltás alól a diplomaták, a segélyszervezetek munkatársai, az orvosok és kutatók az uniós polgárok unión kívüli rokonai és az EU területén állandó lakhellyel rendelkezők mentesülnének. A korlátozás a kezdeti 30 nap lejárta után meghosszabbítható lenne.

A rendelkezés a brit állampolgárokra nem vonatkozna.

Emellett gyorsabb átjutást lehetővé tévő, úgynevezett zöld sávokat hoznának létre az EU schengeni övezetének külső határán található határátkelőhelyeken, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges áruk, alapvető élelmiszerek és a gazdaság működtetéséhez szükséges javak akadálytalanul áramolhassanak. 

Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy a gazdasági problémák kezelésére rendkívüli gazdasági lépéseket terveznek, például az állami támogatások tilalmának időszakos, jelentős feloldását.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér