Az oltóanyagon dolgozó német cég tulajdonosa nem akar kizárólagos jogokat adni az Egyesült Államoknak

Egészségügy
2020 március 16., 16:09

A koronavírus elleni oltóanyagon dolgozó német cég, a Curevac többségi tulajdonosa,  Dietmar Hopp hétfőn egy interjúban azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy kizárólagos jogot adjanak az Egyesült Államoknak a védőoltásra. Ezt azért kellett tisztáznia, mert vasárnap kiderült, hogy Donald Trump amerikai elnök komoly ajánlatot tett a cégnek, valamint a kutatókat is próbálta elcsábítani.

Dietmar Hopp
photo_camera Dietmar Hopp Fotó: DANIEL MAURER/dpa Picture-Alliance/AFP

Hopp szerint ideális esetben az oltóanyag ősszel már elérhető lesz. Ez részben a német állam tulajdonában álló Paul Ehrlich Intézet intézeten is múlik, ami az oltóanyagok biztonságáért felel. Arra, hogy Trump egymilliárd dollárt dollárt ajánlott az oltóanyag kizárólagos jogaiért, az egyik leggazdagabb német azt mondta: „Számomra természetesen elképzelhetetlen, hogy egy német cég kifejlesszen egy oltóanyagot, amit aztán kizárólag az Egyesült Államokban használnak.”

photo_camera Fotó: Sebastian Gollnow/dpa Picture-Alliance/AFP

Ő egyébként nem beszélt az amerikai elnökkel, viszint Daniel Menichella, aki múlt szerdáig a céget vezette, március elején részt vett egy gyógyszerészeti találkozón a Fehér Házban, amin Trump is jelen volt. (Süddeutsche Zeitung)