Megjelent a lex otthonülés

életmód
2020 március 16., 18:24

Hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami pontosan szabályozza a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, amikről délelőtt a miniszterelnök beszélt a parlamentben.

Lex otthonülés

Ezek szerint a vendéglátóhelyeken 15 óra és reggel 6 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével senki sem tartózkodhat. Ugyanakkor az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint fizetés céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás.

A 70. életévüket betöltött személyeket a  kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. Ha ezt vállalják, és erről az önkormányzatot tájékoztatják, az ellátásáról a település polgármesterének kell gondoskodnia.

Leszögezik, hogy zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni is tilos. Az sem számít, hogy hányan vesznek részt a rendezvényen. Egyben gyűlés helyszínén tartózkodás tilos. Sportrendezvény csak nézők nélkül, zárt körülmények között tartható meg.  Tilos moziba, színházba, közgyűjteménybe,  közművelődési intézménybe vagy közösségi színtérre látogatni.

De nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés. 

A dohányboltok is bekerültek a kivételek közé

Az ott dolgozók kivételével senki sem tartózkodhat az üzletekben 15 óra után egészen reggel 6-ig. Ez alól kivételt képeznek, vagyis nyitva maradhatnak:

  • az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzletek; 
  • a gyógyszertárak;
  •  a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek;
  • a benzinkutak;
  • és a dohányboltok.

Aki a tiltott helyeken meg nem engedett időpontban vagy meg nem engedett módon tartózkodik, szabálysértést követ el, amiért ötezertől ötszázezer forintig terjedő pénzbírságot kaphat. A szabályok betartását - a 70 éven felüliek és a vallási szertartások, polgári esküvők kivételével - a rendőrség ellenőrzi.

Járókelő maszkban a Kossuth Lajos utcában, Budapesten 2020. március 16-án.
photo_camera Járókelő maszkban a Kossuth Lajos utcában, Budapesten 2020. március 16-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az okmányokat kiküldik

Elrendelték azt is, hogy a kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányok kizárólag postai úton kézbesíthetőek, azok személyes átvételére az ügyfélszolgálatokon nincs lehetőség.

Palkovics mindent tudhat

A kormányrendelet megállapítja azt is, hogy Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosult bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére a  járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából. Ezért az  állami és önkormányzati szervek, gazdálkodó szervezetek, magánszemélyek kötelesek megadni a kért adatokat. 

Kásler felméri, hogy kiket lehet bevonni az ellátásba

Kásler Miklós feladata pedig az lesz, hogy felmérje és nyilvántartásba vegye azoknak a  közép- vagy felsőfokú egészségügyi szakképzésben, főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az  egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő személyeknek az adatait, akik bevonhatóak az  egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Határzár

Valamint külföldiekre vonatkozó beutazási tilalmat minden külföldi országra kiterjeszti. 

Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság, Izrael és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről hazatérő magyar állampolgárok a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, karanténba küldik. 

Akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, azok is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön önkaranténba vonulni. A házi karanténba vonulókat a kijelölt járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a karantén betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. 

A házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.De akiknél az  egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, viszont nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, el kell hagyniuk Magyarország területét, vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.