Az adószakértők szerint átmenetileg könnyíteni kéne a kisvállalkozók terheit

gazdaság
2020 március 17., 10:50

A járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel az Adótanácsadók Egyesülete szerint átmenetileg könnyíteni kéne a kisvállalkozások terheit. Javasolták például az online számlabeküldés tervezett július 1-i bevezetésének elhalasztását egy évvel, hogy ne terheljék ezzel is a vállalkozásokat.

Kérték továbbá a május 31-i határidejű adóbevallások, köztük a személyi jövedelemadó bevallás határidejének meghosszabbítását a veszélyhelyzet megszüntetését követő naptól számított 30. napig.

Az egyesület álláspontja szerint az általános forgalmi adó (áfa) esetében a kisvállalkozásoknak lehetővé kell tenni, hogy év közben is bejelentkezhessenek a pénzforgalmi áfa alá, megszüntetve a jelenlegi árbevételi korlátot. Így nem lennének kitéve annak, hogy akkor is meg kell fizetni az áfát a számla után, ha azt a vevője nem fizette ki. Erre legyen elég egy egyszerűsített nyilatkozat a fizetendő áfáról, a bonyolult áfa-bevallás helyett - írták.

Javasolják, hogy ha határidőre nem tudott a vállalkozó áfa-bevallást, nyilatkozatot beadni, de az áfa-előleget megfizette vagy kiutalási kérelmet nyújtott be, illetve határidőre ugyan beadta áfa-bevallását, nyilatkozatát, de azt önrevízióval módosítja, akkor mentesüljön az önrevíziós- és késedelmi pótlék alól. A közlemény szerint a megváltozott munkafeltételek, körülmények között jelentősen csökkentené a vállalkozások leterheltségét, ha felfüggesztenék az áfával kapcsolatos minden összesítő nyilatkozat beadási kötelezettségét.

Kezdeményezték azt is, hogy a kisvállalati adózóknak ne kelljen negyedéves bevallást adniuk, a katás vállalkozók pedig szankció nélkül, részletekben fizethessék meg az esedékes katát a vészhelyzet megszűnésétől számítva hat hónapon belül.