Egy elárasztott cseh falut őrző erdei fenyő az Év Európai Fája

természet
2020 március 17., 17:27

Egy 350 éves csehországi erdei fenyő (Pinus Sylvestris) nyerte idén az Év Európai Fája díjat.

photo_camera Fotó: Tree of the Year

Az ország délkeleti részén található Vír gát partján magányosan álló fa fiatalabb korában egy kis falu, Chudobin mellett állt. A település azonban a gát megépülésekor teljesen a vít alá került.

„Ez a fenyőfa nem csupán egy fontos tájékozódási pont, hanem lenyűgöző bizonyítéka annak is, hogyan képes ellenállni a természet az éghajlatváltozásnak és az emberi tevékenység hatásainak” - olvasható a 47 ezernél is több szavazatot kapó győztes méltatása a verseny hivatalos honlapján.

Az Év Európai Fája versenyt már tizedik alkalommal rendezte meg a Eurpoean Partnership Associaton, magyar partnerük az Ökotárs Alapítvány. Online szavazással bárki beleszólhatott, hogy melyik fa kapja a díjat.

Álljon itt, hogy magyar versenyzőre is lehetett voksolni.

Egy kaposvári kocsányos tölgy, a „Szabadságfa” több mint 16 ezer szavazattal a verseny 8. helyére futott be.

„A Szabadságfa néven ismert kocsányos tölgy egy kaposvári iskola udvarán áll. 1929-ben ültették, magyar történelmi évfordulók emlékezetére. Az elmúlt 90 évben több ezer diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hiszen nemcsak az iskolai ünnepségek zajlanak mellette, hanem a mindennapoknak is része. Gyakori témája a biológiaóráknak, és itt játszanak a gyerekek a szünetekben. Mindannyian kedves emlékekkel kötődnek a tölgyfához, akárcsak – az Év fája verseny kapcsán – a kaposváriak egész közössége.”

- írta a növényről nevezője, az Ökotárs Alapítvány.

2019-ben egy pécsi mandulafa nyerte el az Év Európai Fája díjat.