Már több budapesti kórházi dolgozó kapott ingyen lakást egy Facebook-csoport tagjaitól, hogy ne fertőzzék meg a családtagjaikat

Egészségügy
2020 március 17., 15:13

Miután kedden cikket írtam arról, hogy egy, a lakását airbnb-n keresztül kiadó, külföldön élő magyar férfi anyja arra hívta fel a hasonló helyzetben lévőket, hogy a mostanában úgysem kiadható lakásukkal segítsenek olyanokon, akik a járvány miatt rászorulnak, kiderült, hogy az  anya nyitott kapukat döngetett.

A budapesti airbnb-ztetők egy komolyabb csoportja ugyanis már napokkal ezelőtt összeállt, hogy a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért nevű zárt fb-csoporton keresztül olyan egészségügyi dolgozóknak ajánljon fel ingyenes lakhatási lehetőséget, akik kórházban dolgoznak és közvetlenül érintkeznek a betegekkel. Az akció célja az, hogy az orvosoknak, nővéreknek és kollégáiknak 

“ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől.”

Arról, hogy mi ez az egész és a gyakorlatban mire jutottak, villáminterjút csináltam Nórával, az fb-csoport adminjával.

444: Hányan álltatok össze eddig? 

Nóra: A budapesti airbnb közösség többszáz fővel állt ki a célért.

444: Van már olyan egészségügyi dolgozó, aki ténylegesen egy általatok felajánlott lakásban lakik?

Nóra: Eddig 8 lezárult tranzakció van a részemről. Vagyis 8 konkrét “összehozás” eü-s és airbnb részről. Egyelőre még nem akarnak pánikolva költözni az eü-sök. Ez azért nagyban változhat, ha a helyzet eszkalálódik. Van már több is, aki tegnap beköltözött. Van, aki kapott kulcsot, de csak akkor költözik, ha romlik a helyzet.

444: A célotok az, hogy a kórházi dolgozóknak ne kelljen attól félniük, hogy megfertőzik a családjukat. Milyen családi sztorikkal találkoztatok?

Nóra: Van 3 gyerekes édesanya tartósan beteg gyerekekkel. Van anya-lánya (nővérek) transzplantált apukával és dialízises fiúgyerekkel. 3 gyerekes orvos 2 hónapos babával. Vannak olyan szituációk, hogy bőgök örömömben. Amikor olyat ír egy édesanya, hogy ha az éberkómás fia ez elkapja, azt nem éli túl. Utána meg sírva köszöni, hogy segítünk.