A világ leggazdagabbjainak listáját is felrázta a koronavírus

külföld
2020 március 18., 09:43

A világ leggazdagabb embereinek listáját is felkavarta a koronavírus-járvány, illetve a járványt kísérő óriási gazdasági visszaesés: a Bloomberg összeállítása szerint például az olajiparból több milliárdos vagyont összeszedő Harold Hamm 2,4 milliárd dollárt veszített hétfőn, és rögtön ki is esett a világ 500 leggazdagabb emberét tartalmazó listáról. 

De mellette sokan buktak még sokat a leggazdagabbak közül, a Lukoil két igazgatója például közösen 5 milliárd dollárt. Jellemzően az energetikai üzletágban utazó milliárdosok vesztették a legtöbbet, de a tőzsdék zuhanása a legtöbb iparágat érintette. 

Mukesh Ambani például hétfő reggel még Ázsia leggazdagabb embere volt, de a nap végére 5,8 milliárd dollárral lett kevesebbje, így az 1,1 milliárd dollárt veszítő Jack Ma vette át tőle ezt a címet. 

Európában a legnagyobbat a francia luxustermék-gyártó LVMH elnöke, Bernard Arnault bukta, 4,4 milliárd dollárral. A nagyobb veszteséget leírók között van még Jeff Bezos (5,6 milliárd dollár) és Warren Buffett (5,3 milliárd). 

Az összeállítás szerint a világ ötszáz leggazdagabb embere összesen 238,5 milliárd dollárt veszített hétfőn. A veszteségeket egyrészt a birtokolt részvénycsomagok árfolyamának zuhanásával, illetve az általuk birtokolt vállalatok értékének változásával mérték.

A lapnak megszólaló elemzők szerint rövidtávon további esésekre lehet számítani, hiszen a vírus miatt világszerte leálltak a gazdaságok. Az amerikai tőzsde már hetek óta folyamatosan esik.

Az elmúlt hét történéseinek voltak azért nyertesei is: emelkedtek például egy kínai gyógyszergyár részvényei, tulajdonosuk vagyonát 143 millió dollárral megnövelve.