Három államban is Joe Biden nyerte az előválasztást

2020 március 18., szerda 5:11

A demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke a kedden tartott előválasztásokon meghatározó győzelmet aratott Arizona, Florida és Illinois államban.

Ohióban nem tartották meg az előválasztást, mert Mike DeWine kormányzó hétfő este bejelentette, hogy június 2-ára halasztja az előválasztást a koronavírus-járvány miatt és a helyi egészségügyi hatóság vezetőjének rendelete nyomán.

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Az eddigi eredmények alapján Floridában Biden a szavazatok több mint 62 százalékát, Illinois-ban 59 százalékát vihette el, míg Arizonában az eddigi feldolgozottság mellett 51-32 százalék a szavazatok megoszlása Biden javára. 

A szavazás napján készített televíziós riportok tanúsága szerint a három államban élőket leginkább az egészségbiztosítás és a társadalmi egyenlőtlenség aggasztotta. A CNN hírtelevízió felmérést is készített, amely szerint a szavazók nagy többsége állami egészségbiztosítást szeretne magánbiztosítók helyett. Az NBC televízió közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a demokrata párti szavazók olyan elnökjelöltet szeretnének látni, aki képes összefogni, egyesíteni az országot.

Joe Biden a Delaware államban található wilmingtoni otthonából interneten sugárzott beszédében kedden este megszólította Bernie Sanders táborát is. "Sanders szenátor és én talán nem értünk egyet a követendő taktikában, de közösek az elképzeléseink" - fogalmazott.

Kiemelte a minden amerikai számára megfizethető egészségügyi ellátást, a jövedelmi egyenlőtlenségek enyhítését és a klímavédelem érdekében folytatott küzdelmet. Hozzáfűzte, hogy ezekben az ügyekben mind Sanders, mind az őt támogatók "szenvedélyesen és kitartóan" harcoltak. Majd a vermonti politikust nagyon nagy számban támogató fiatalokhoz fordulva hangsúlyozta, hogy meghallotta elképzeléseiket és érveiket. 

Az eredmények bejelentése után Sanders is online beszélt táborához, de nem utalt arra, hogy mi lesz a kampánya sorsa. Az első elemezések mind arról írnak, hogy innen már nehéz elképzelni, hogy ne Biden legyen a demokraták jelöltje. (BBC, MTI)