Az Európai Bizottság ideiglenes keretet fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról

eu
2020 március 19., 20:31

Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére – közölte az uniós bizottság.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette, az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre cégenként 800 ezer euró (kb. 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében.

Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, és maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatoknak. Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amik állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket – mondta a biztos.

Margrethe Vestager. Fotó:
photo_camera Margrethe Vestager Fotó: John Thys/AFP

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani – közölték. (MTI)