Az Európai Bizottság ideiglenes keretet fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére – közölte az uniós bizottság.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette, az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre cégenként 800 ezer euró (kb. 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében.

Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, és maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatoknak. Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amik állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket – mondta a biztos.

Margrethe VestagerFotó: John Thys/AFP

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani – közölték. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!