Egy volt jobbikos képviselő azt javasolja, magánszolgáltatók is tesztelhessenek fertőzésgyanús betegeket

Bencsik János független országgyűlési képviselő szerint a magánegészségügyi szolgáltatókat is be kellene vonni a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésbe. Határozati javaslatában azt írja, az utóbbi időben több önkormányzat részéről felmerült az ötlet, hogy saját költségvetésük terhére szerződést kössenek magánegészségügyi szolgáltatókkal, hogy ők is részt vegyenek a fertőzésgyanús helyi lakosok kivizsgálásában, és ha szükséges, beutalhassák őket a kórház infektológiai osztályára. 

A Jobbikból februárban kilépett képviselő azt írja, van olyan település, ahol már a szerződéshez szükséges határozatot is meghozta a képviselő-testület, aláírni mégsem tudták, mert a mostani szabályok szerint csak az állami egészségügy végezhet ilyen tevékenységet. 

„Sajnos megvan az esély arra, hogy a későbbiekben az állami egészségügyi ellátórendszer nem fogja tudni a határozati javaslatban rögzített tevékenységeket önállóan ellátni, így szükséges egy olyan szabályozás kialakítása, amely lehetőséget teremt arra, hogy a magánegészségügyi szolgáltatók is részt vehessenek a járvánnyal szembeni küzdelemben” - áll a javaslat indoklásában.