Elzárják Lenint a koronavírus elől

Oroszország lezárta a bolsevik forradalmár és diktátor, Vlagyimir Iljics Lenin bebalzsamozott testét 1924 óta őrző, Vörös téri mauzóleumot a látogatók elől a koronavírus-járvány miatt. Amíg ki nem nyitják újra, addig felújításokat végeznek ott, de egyelőre nem tudni, meddig. A Kreml falát, ahol szovjet vezetőket temettek el (például Joszif Sztálint), szintén elzárják a látogatók elől.

Lenin holtteste

Több múzeum és színház is bezárt a héten a koronavírus-járvány miatt. Oroszország egyelőre 147 fertőzést regisztrált, és hivatalosan még senki sem halt meg, de az elmúlt napokban nőttek a számok. Putyin szerdán azt mondta: a hatóságok nem hallgatták el, és nem is fogják elhallgatni a valós információt a koronavírus elterjedtségének mértékéről. (Reuters, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.