Gulyás: Még mindig nem érkeztek meg a szájmaszkok Németországból

POLITIKA
2020 március 19., 10:10

"A fertőzés terjed, a következő napokban ugrásszerűen megnő a megbetegedések száma," mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtt Kormányinfo sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely szerint a kormánynak továbbra is az emberi élet védelme az első, de a rendkívül súlyos gazdasági következményeket is próbálják csökkenteni. Példaként említette a turizmus-szektort, ami "gyakorlatilag megszűnt," a napokban emiatt

"1070 szálloda be is fog zárni."

Százezres munkanélküliséget várnak, "csak az lesz a kérdés, hogy hány százezres."

Újabb akciócsoportot hozott létre a miniszterelnök, ami az önkénteseket, felajánlásokat koordinálja majd Révész Máriusz vezetésével, jelentette be a miniszter. 

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a jövő héten meghosszabbítsa az Országgyűlés a kormány által elrendelt veszélyhelyzetet. Mivel a kabinet csak 15 napra rendelheti el, a parlamentnek kell szavazni a folytatásról, már egyeztettek a frakcióvezetőkkel. Gulyás megjegyezte:

a járvány miatt nem tudható, hogy meddig lesz határozatképes az Országgyűlés. Vészforgatókönyvel készülnek arra az esetre, ha túl sok képviselő betegedne meg.

Maszkhiány

Arra a kérdésre, hogy mikor kapnak elegendő és megfelelő minőségű szájmaszkokat az egészségügyi dolgozók, Gulyás úgy válaszolt, hogy

még mindig várják a Németországból útnak indult 120 ezer darabot, ha megérkeznek, kiosztják.

Miközben a napokban Kínából jelentős mennyiség, milliós nagyságrendű érkezhet, tette hozzá. A védőfelszerelések beszerzését "szabadkereskedelem helyett szabadrablásnak" minősítette, minden európai ország Kínában próbál üzletet kötni. 

Kaszinók nyitvatartása

Hogy miért nem zárnak be a kaszinók délután háromkor, nem tudott válaszolni Gulyás, ígérte utánanéz. 

Nem látom indokoltnak, hogy nyitva legyenek,

csapta hozzá. 

A járvány lefutása

Matematikusokkal is konzultáltak, több modellt is vizsgálnak, de egyelőre felelősséggel nem határozható meg, hogy mennyi idő alatt fut le a járvány Magyarországon. Gulyás szerint

  • ha nem védekezik az állam, 4-5 hónap alatt is lefuthat, de ez azzal jár, hogy az egészségügyi rendszer nem bírja ellátni az összes beteget. 
  • Ezért az európai államok arra törekednek, hogy elhúzzák a járvány lefutását hogy az végig az egészségügyi ellátás kapacitás határa alatt maradjon. Ez esetben 300-400 nap is lehet a lefutási idő.

Spanyolország

Az operatív törzsnek kell javasolnia, hogy kibővítse a kormány azon országok listáját, amikre beutazási tilalom, illetve az onnan hazaérkező magyaroknak kötelező karantén érvényes, mondta Gulyás arra válaszolva, hogy a súlyosan fertőzött Spanyolországból miért lehet mindenféle vizsgálat nélkül Magyarországra utazni.

Pintér Sándor tesztelése

Eddig kétszer tesztelték, mindkétszer negatív eredményt mutatott, elhagyta már a karantént a belügyminiszter, mondta Gulyás. Reméli, hogy a harmadik vizsgálat is hasonló eredménnyel zárul. Szombaton derült ki, hogy

az a marokkói miniszter, aki múlt héten Budapesten tárgyalt egy rakás magyar politikussal és Pintér Sándorral is kezet fogott koronavírusos.