Közalkalmazotti szakszervezet: Nem engedik a távmunkát minden minisztériumban és hivatalban

Egészségügy
2020 március 19., 08:14

„Valamennyi kormánytisztviselő és közalkalmazott személyes munkavégzésre kötelezett. (…) Erre tekintettel otthoni munkavégzés, illetve távmunka alapesetben további intézkedésig nem engedélyezhető.” Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint ez áll egy nem nyilvános minisztériumi utasításban. A Népszavának azt mondta, „több tárcánál is olyan nagy a felháborodás, hogy a vezetők alig tudják csillapítani az indulatokat”.

A lap szerint nincs egységes, nyilvános utasítás a minisztériumokban és a központi igazgatási szervekben arra, hogy ki, milyen feltételekkel dolgozhat otthonról. A belső utasítások viszont naponta változnak, volt, ahonnan hazaengedték az emberek nagy részét, aztán mégis visszarendelték őket.

A Népszava szerint ugyanakkor van olyan központi hivatal, ahol már hetekkel ezelőtt elkezdték az elektronikus csatlakozók beszerzését, amelyekkel otthonról is elérhető a belső levelezés. A lap szerint a Központi Statisztikai Hivatalból (KSH) hazaengedik a 14 év alatti gyermeket nevelőket és 60 év fölöttieket és mindenki mást, akinek nem feltétlenül szükséges a jelenltée.

Szerdán az Index megszerzett egy külügyminisztériumi levelet, amelyben Magyar Levente miniszterhelyettes arra figyelmeztette a főosztályvezetőket, nagyköveteket és diplomatákat, hogy a globális járvány ellenére sem állhat le a munka a minisztériumban.