Közalkalmazotti szakszervezet: Nem engedik a távmunkát minden minisztériumban és hivatalban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

 „Valamennyi kormánytisztviselő és közalkalmazott személyes munkavégzésre kötelezett. (…) Erre tekintettel otthoni munkavégzés, illetve távmunka alapesetben további intézkedésig nem engedélyezhető.” Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint ez áll egy nem nyilvános minisztériumi utasításban. A Népszavának azt mondta, „több tárcánál is olyan nagy a felháborodás, hogy a vezetők alig tudják csillapítani az indulatokat”. 

A lap szerint nincs egységes, nyilvános utasítás a minisztériumokban és a központi igazgatási szervekben arra, hogy ki, milyen feltételekkel dolgozhat otthonról. A belső utasítások viszont naponta változnak, volt, ahonnan hazaengedték az emberek nagy részét, aztán mégis visszarendelték őket. 

A Népszava szerint ugyanakkor van olyan központi hivatal, ahol már hetekkel ezelőtt elkezdték az elektronikus csatlakozók beszerzését, amelyekkel otthonról is elérhető a belső levelezés. A lap szerint a Központi Statisztikai Hivatalból (KSH) hazaengedik a 14 év alatti gyermeket nevelőket és 60 év fölöttieket és mindenki mást, akinek nem feltétlenül szükséges a jelenltée.

Szerdán az Index megszerzett egy külügyminisztériumi levelet, amelyben Magyar Levente miniszterhelyettes arra figyelmeztette a főosztályvezetőket, nagyköveteket és diplomatákat, hogy a globális járvány ellenére sem állhat le a munka a minisztériumban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó