Rémhírterjesztés miatt fogtak el egy Nógrád megyei férfit

Közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt hallgattak ki gyanúsítottként egy 23 éves pusztaberki férfit a Nógrád megyei nyomozók. A férfi kedden egy „internetes üzenőfelületen” olyan, minden alapot nélkülöző hírt terjesztett, miszerint az egyik Nógrád megyei településről egy ott lakó személyt kórházba szállítottak új koronavírus-járvány gyanúja miatt, továbbá, hogy emiatt a vele érintkezők többsége elkaphatta a betegséget és a község lesz a vírus epicentruma. Az álhír elterjedése következtében – az esetleges pánik megelőzése érdekében – a helyi önkormányzat cáfoló nyilatkozatot adott ki.

A Nógrád rendőrök szerdán elfogták, majd a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon közveszéllyel fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A rendőrök kutatást tartottak a gyanúsított lakásán, ahol különböző számítástechnikai eszközöket foglaltak le, írja a police.hu.

A TASZ nemrég külön útmutatót írt arról, mi számít rémhírnek. Ezek szerint a rémhírterjesztés az, ha valaki közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt olyan hazugságot terjeszt, vagy úgy ferdít el szándékosan valós információkat, hogy ez zavart kelthet. Ezt azért kell büntetni, hogy a köznyugalom olyan katasztrófahelyzetekben is fennmaradjon, amikor a hamis információk terjesztése hátráltatná a veszély elhárítását.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy az Alkotmánybíróság korábbi határozata szerint 

az objektív tájékoztatás akkor sem bűncselekmény, ha amiatt zavar keletkezik a köznyugalomban.Tehát a köznyugalom fenntartása nem elég indok ahhoz, hogy az igaz, de nyugtalanító állítások megfogalmazása, vagy az ilyen hírek terjesztése büntethető legyen, mert ez aránytalanul korlátozná a véleménynyilvánítás szabadságát, írja  a jogvédő szervezet. Hozzáteszik, hogy az igaz, de nyugtalanító információk elhallgattatása ellentétes hatást vált ki, mert lényegében minden hírrel szemben bizalmatlansághoz vezet, sőt az állampolgárok a megnyugtató híreket kezelnék a legnagyobb gyanakvással. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér