A gyerekek közül a kisbabáknál jár legsúlyosabb szövődményekkel a koronavírus

Egészségügy
2020 március 20., 04:49

Több mint 2000, koronavírustól megbetegedett kínai gyereket megvizsgáló kutatás eredményeit publikálta a Pediatrics szaklap, és foglalt össze a New York Times

A kínai kutatók eredményei alapján a vizsgált 18 év alatti gyerekek körülbelül 

  • 4 százalékának semmilyen tüntetei nem voltak.
  • 50 százalékának enyhe tünetei voltak, mint láz, fáradtság, köhögés, orrdugulás vagy émelygés.
  • 39 százaléknak közepesen erős tünetei voltak, amelyek az előzőeken túl tüdőgyulladást, egyéb tüdőbajokat jelentettek, de nem voltak légzési nehézségeik.
  • 6 százalék, 125 gyerek súlyosan megbetegedett. Nekik komoly légzési nehézségeik lettek, 13-an pedig életveszélyes állapotba kerültek.
  • És volt egy 14 éves fiú, aki belehalt a koronavírusba.

A kutatás azt is feltárta, hogy a súlyosan megbetegedett 125 gyerek 60 százaléka 5 év alatti volt, és ezek között is különösen magas volt az 1 év alatti kisbabák aránya. Az NYT áltak megszólaltatott szakértők szerint ez azért van, mert az ilyen kis gyerekek szervezete, légzőszervei még gyors fejlődési szakaszban vannak, illetve eleve fejletlenebb az inmunrendszerük, ami védekezhetne a vírus ellen.

link Forrás

 Összességében a kutatás arra irányítja rá a figyelmet, hogy a gyerekek gyakorlatilag ugyanolyan valószínűséggel kapják el a koronavírust, mint a felnőttek, és bár igaz, hogy náluk összességében az enyhébb lefolyású, a kóráhazaknak fel kell készülniük a beteg gyerekek fogadására is, mert lesznek kiskorú pácienseik is.