Csaknem kétszáz lélegeztetőgép érkezik hamarosan Kínából

Egészségügy
2020 március 20., 12:12

196 lélegeztetőgép beszerzésére írt alá szerződést a Semmelweis Egyetem a CECZ Közép-európai Kft.-vel, írja a G7. Ennek értelmében

március 21-ig 86, március 28-ig további 110 gépet szállítanak Magyarországra.A kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company tulajdonában élló cég 3,2 millió euróért, mostani árfolyamon 1,2 milliárd forintért szállítja a termékeket. A gépek egységára 5,9 millió forint, az viszont nem derült ki a szerződésből, hogy pontosan milyen típusról van szó.  

Orbán Viktor múlt héten azt mondta, kétezer lélegeztetőgép van az országban, és ennyiről beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos is. A G7 azt írja, az intenzív és sürgősségi ágyakhoz szinte biztosan tartozik ilyen berendezés, ezekből 1885 volt tavaly a magyar kórházakban. Más osztályokon is vannak azonban ilyen gépek, így akár kétezernél még több is lehet.

Bár nehéz megmondani, hogy a különböző országokban összesen hány lélegeztetőgép van, a G7 gyűjtése alapján lakosságarányosan nem állunk rosszul. Az elérhető adatok alapján 100 ezer főre vetítve 22,8 gépünk van, majdnem kétszer annyi, mint például Svájcnak. 

A Semmelweis Egyetem beszerzésével

tizedével nő a hazai lélegeztetőgépek száma,ami elengedhetetlen a koronavírus-járvány miatt intenzív osztályra kerülő emberek megmentéséhez.