Hétfőtől nem mehetnek be a diákok az iskolába

POLITIKA
2020 március 13., 20:31

A miniszterelnök péntek este az oldalán jelentette be, hogy már 10 akciócsoportot állított fel, valamint elrendelték egy járványügyi konténerkórház felépítését. Orbán Viktor arra számít, hogy a gazdaság hamarosan megáll, és újra kell indítani, amihez kormányzati döntésekre lesz szükség. Ugyanakkor felállt egy kutatócsoport is, hogy megpróbáljanak egy vakcinát kifejleszteni. 

Bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt hétfőtől digitális oktatásra állunk át, de az érettségi megtartanánk a szokott rendben. Az oktatással kapcsolatban megjegyezte, hogy itt nem hetekről, hanem hónapokról lesz szó. Március 16-ától új oktatási munkarend lép életbe, a „tantermen kívüli, digitális munkarend”. Ezek szerint diákok nem mehetnem be az oktatási intézményekbe, ugyanakkor az igazgatónak be kell mennie az iskolába, valamint a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást, de digitális eszközökkel. Ha a tanárnak otthon nincsenek ehhez szükséges digitális eszközei, akkor az iskola felszereléseit veheti igénybe. A miniszterelnök ezen a ponton elismerte, hogy még nem sikerült kiépíteniük az ország digitális oktatási infrastruktúráját. Elmondása szerint a következő tanévre akarták elkészíteni. „Most ezt idő előtt kell elindítanunk. Lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha ezt egyáltalán nem tennénk, és a tanulási időszak véget érne”- tette hozzá. 

A miniszterelnök az óvodákról külön nem beszélt, de ezek egyébként többnyire önkormányzati fenntartásban állnak. 

Ugyanakkor ha kell, kiscsoportos gyerekmegőrzést is tudnak biztosítani.  Azt tanácsolta, lehetőleg ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, mivel „a helyzet úgy áll, hogy ez a koronavírus járvány a fiatalokat nem veszélyezteti, a magam korabelieket sem. Ha megkapjuk, akkor egy átlagos influenza megpróbáltatásával kell szembenéznünk, vagyis ki fogjuk bírni. Ezzel szemben a szüleink és a nagyszüleink komoly bajban lehetnek, illetve komoly bajba kerülhetnek, mert ez a vírus a számukra nem egy szokásos influenza megpróbáltatását, hanem egy életveszélyes fertőzést jelent” - mondta az 56 éves miniszterelnök.  

link Forrás

A miniszterelnök péntek reggel még arról beszélt a rádióban, hogy szerinte nem indokolt lépés az iskolák bezárása, mivel „a járványt a külföldiek hozták be”, és egyébként is fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni a tanárokat. Ehhez képest késő délután a hétpárti egyeztetés után még a saját pártjai is azt kérték, hogy hétfőn már ne nyissanak ki az iskolák, Gulyás Gergely pedig távolléti díjat ígért a pedagógusoknak.  

A miniszterelnök ismertette, hogy „több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitásunk van”. Kétezer lélegeztetőgép van az országban, altatógépből szintén ugyanennyi, de a kormány újabb gépek beszerzéséről is intézkedik. Kesztyűből 22 millió pár áll rendelkezésre, „1,2 milliónyi sebészi maszkunk van”- mondta a miniszterelnök. Elmondása szerint ezek olyan maszkok, amelyeket a műtéteknél szoktak használni. Valamint még 1 millió sebészi maszk érkezik. 

Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelre is kiterjesztik a beutazási tilalmat a külföldiek számára. Akik pedig magyarként onnan jönnek haza, két hét karantént kell vállalniuk. 

Az akciócsoportok pedig így néznek ki:

  • Oktatási akciócsoport: Maruzsa Zoltán; 
  • a járványügyi mobil-konténerkórház felépítésnek felelőse: Tóth Tamás; 
  • a létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport: Benkő Tibor;
  • a nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport: Menczer Tamás;
  • a kommunikációs akciócsoport: Kovács Zoltán;
  • A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport: Gulyás Gergely; 
  • a pénzügyi akciócsoport: Varga Mihály;
  • a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport: Bártfai-Mager Andrea;
  • a koronavírus-kutatócsoport: Jakab Ferenc;
  • a  határellenőrzési akciócsoport.