Előfordulhat, hogy hiába van moratórium, mégis levonja a bank a törlesztőjét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére a kormány törlesztési moratóriumot rendelt el meglévő lakossági és céges hitelekre, kölcsönökre az év végéig. Csütörtöktől december 31-ig az adósnak nem kell tőkét, kamatot és díjakat fizetni. Ez automatikusan lép életbe, az ügyfélnek nincs dolga. 

A rövid áfutással több bank sem tudott megbirkózni, így a héten még előfordulhat, hogy mégis vonnak le törlesztőket. Ha az átállás alatt ez előfordul, a bankok visszautalják majd a pénzt. 

A most felfüggesztett hitel és kölcsönszerződések érvényben maradnak, csak az eredeti futamidejük a moratórium időszakával automatikusan meghosszabbodnak.

Aki nem kívánja igénybe venni a moratóriumot, és fizetné tovább a részleteket, annak ezt a banknál jeleznie kell. 

Az intézkedés mindenféle hitelre, kölcsönre vonatkozik (lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, babaváró hitel, személyi kölcsön, folyószámla hitelkeret, hitelkártya, pénzügyi lízingszerződés, kis- és középvállalkozóknak nyújtott piaci és államilag támogatott hitel).

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó