Előfordulhat, hogy hiába van moratórium, mégis levonja a bank a törlesztőjét

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére a kormány törlesztési moratóriumot rendelt el meglévő lakossági és céges hitelekre, kölcsönökre az év végéig. Csütörtöktől december 31-ig az adósnak nem kell tőkét, kamatot és díjakat fizetni. Ez automatikusan lép életbe, az ügyfélnek nincs dolga. 

A rövid áfutással több bank sem tudott megbirkózni, így a héten még előfordulhat, hogy mégis vonnak le törlesztőket. Ha az átállás alatt ez előfordul, a bankok visszautalják majd a pénzt. 

A most felfüggesztett hitel és kölcsönszerződések érvényben maradnak, csak az eredeti futamidejük a moratórium időszakával automatikusan meghosszabbodnak.

Aki nem kívánja igénybe venni a moratóriumot, és fizetné tovább a részleteket, annak ezt a banknál jeleznie kell. 

Az intézkedés mindenféle hitelre, kölcsönre vonatkozik (lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, babaváró hitel, személyi kölcsön, folyószámla hitelkeret, hitelkártya, pénzügyi lízingszerződés, kis- és középvállalkozóknak nyújtott piaci és államilag támogatott hitel).

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó