Koronavírusos lett egy 13 éves fiú, de állítólag nem tesztelik sem az osztálytársait, sem a tanárait

Egy általános iskolás, hetedik osztályos diákról derült ki szerdán, hogy édesanyjához hasonlóan ő is megfertőződött az új koronavírussal, osztálytársain és tanárain azonban nem tesztelték, elkapták-e el a fertőzést - írja az Index.

A portált az érintett osztályba járó gyerekek szülei tájékoztatták az esetről. Az egyik szülő azt közölte velük, a lányát a fertőzött fiúval való utolsó találkozásától számított 14 napra karanténba helyezték. A portál szerint azonban sem őt, sem a fiú más osztálytársait nem tesztelte koronavírusra - a szoros kontakt ellenére sem - a járványügyi hatóság.

Az Index hasonló esetről értesült az V. kerületi Hild József Általános Iskolából is, ahol szintén szerdán lett pozitív egy gyerek tesztje, csütörtökön pedig több szülő is értesítést kapott, hogy a gyereküknek - a fertőzött diák osztálytársainak - karanténba kell vonulnia. Tesztelésről azonban itt sem volt szó.

Ahogyan annak a 72 éves férfinak a feleségénél és közeli családtagjainál sem, aki jelenleg is lélegeztetőgépen fekszik a Dél-Pesti Centrumkórházban, és akinek a megbetegedéséről a soroksári polgármester Facebook-posztja tájékoztatott csütörtökön.

A családja azt mondta az Indexnek, hogy csütörtökön, amikor a férfit tájékoztatták tesztje pozitív eredményéről, a feleség tesztelését is ígérte a hatóság. Egyelőre azonban csak az ő és közeli hozzátartozói karanténba helyezéséről intézkedtek.

A tesztelések elmaradása vagy késése azért visszás, mert a WHO jelenlegi ajánlása szerint teszt alá kell vetni a bizonyítottan fertőzöttek szoros kontaktjait is. Ennek fontosságát Müller Cecília tisztifőorvos is hangsúlyozta az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, szerinte Magyarországon ez zajlik a kezdetektől.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér