Koronavírusos lett egy 13 éves fiú, de állítólag nem tesztelik sem az osztálytársait, sem a tanárait

járvány
2020 március 20., 18:40

Egy általános iskolás, hetedik osztályos diákról derült ki szerdán, hogy édesanyjához hasonlóan ő is megfertőződött az új koronavírussal, osztálytársain és tanárain azonban nem tesztelték, elkapták-e el a fertőzést - írja az Index.

A portált az érintett osztályba járó gyerekek szülei tájékoztatták az esetről. Az egyik szülő azt közölte velük, a lányát a fertőzött fiúval való utolsó találkozásától számított 14 napra karanténba helyezték. A portál szerint azonban sem őt, sem a fiú más osztálytársait nem tesztelte koronavírusra - a szoros kontakt ellenére sem - a járványügyi hatóság.

Az Index hasonló esetről értesült az V. kerületi Hild József Általános Iskolából is, ahol szintén szerdán lett pozitív egy gyerek tesztje, csütörtökön pedig több szülő is értesítést kapott, hogy a gyereküknek - a fertőzött diák osztálytársainak - karanténba kell vonulnia. Tesztelésről azonban itt sem volt szó.

Ahogyan annak a 72 éves férfinak a feleségénél és közeli családtagjainál sem, aki jelenleg is lélegeztetőgépen fekszik a Dél-Pesti Centrumkórházban, és akinek a megbetegedéséről a soroksári polgármester Facebook-posztja tájékoztatott csütörtökön.

A családja azt mondta az Indexnek, hogy csütörtökön, amikor a férfit tájékoztatták tesztje pozitív eredményéről, a feleség tesztelését is ígérte a hatóság. Egyelőre azonban csak az ő és közeli hozzátartozói karanténba helyezéséről intézkedtek.

A tesztelések elmaradása vagy késése azért visszás, mert a WHO jelenlegi ajánlása szerint teszt alá kell vetni a bizonyítottan fertőzöttek szoros kontaktjait is. Ennek fontosságát Müller Cecília tisztifőorvos is hangsúlyozta az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, szerinte Magyarországon ez zajlik a kezdetektől.