Pár ezer forintért cserébe több milliós kárpótlást ígértek azoknak, akiknek a felmenői a második világháború idején haltak meg

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy szentendrei nő ellen, aki rokonával együtt több, mint négyszáz embert vert át egy hamis kárpótlási ajánlattal. A vád szerint a nő azóta elhunyt apósa 2017 szeptemberében elhatározta, azzal fog embereket megtéveszteni, hogy 

1500-3.000 forint „adminisztrációs költségért” cserébe több százezres vagy milliós kárpótlást fog fizetni az 1944 előtt született, a II. világháborúban részt vett, elhunyt vagy hadifogságba esett hozzátartozójuk után.Ehhez formanyomtatványokat is készített, rajta nem létező roma pártok és egyesületek logójával, a roma holokauszt utáni kárpótlás ígéretével. El is terjedt a hír, 2017 szeptember végére több százan fordultak meg a család szentendrei lakásán, hogy regisztráljanak, és kifizessék a néhány ezer forintos díjat. Az érdeklődőknek 

azt mondták, mindenkinek jár a pénz, akinek hozzátartozója a második világháború során élt, függetlenül attól, hogy magát milyen nemzetiségűnek vallja. Hamarosan  1,2 millió forint gyűlt össze a vádlott számláján, összesen 375, részben Nógrád megyei embert károsítottak meg, 34 esetben végül elmaradt az utalás. 

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 409 rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a nő ellen, amelyek közül 34 cselekmény kísérleti szakban maradt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben felfüggesztett fogházbüntetés, valamint – mivel a bűncselekmény haszonszerzésre irányult – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Meg kell továbbá fizetnie a sértettek által kért kártérítést, és több mint 900.000 forint vagyonelkobzásra is számíthat.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér