Pár ezer forintért cserébe több milliós kárpótlást ígértek azoknak, akiknek a felmenői a második világháború idején haltak meg

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy szentendrei nő ellen, aki rokonával együtt több, mint négyszáz embert vert át egy hamis kárpótlási ajánlattal. A vád szerint a nő azóta elhunyt apósa 2017 szeptemberében elhatározta, azzal fog embereket megtéveszteni, hogy 

1500-3.000 forint „adminisztrációs költségért” cserébe több százezres vagy milliós kárpótlást fog fizetni az 1944 előtt született, a II. világháborúban részt vett, elhunyt vagy hadifogságba esett hozzátartozójuk után.Ehhez formanyomtatványokat is készített, rajta nem létező roma pártok és egyesületek logójával, a roma holokauszt utáni kárpótlás ígéretével. El is terjedt a hír, 2017 szeptember végére több százan fordultak meg a család szentendrei lakásán, hogy regisztráljanak, és kifizessék a néhány ezer forintos díjat. Az érdeklődőknek 

azt mondták, mindenkinek jár a pénz, akinek hozzátartozója a második világháború során élt, függetlenül attól, hogy magát milyen nemzetiségűnek vallja. Hamarosan  1,2 millió forint gyűlt össze a vádlott számláján, összesen 375, részben Nógrád megyei embert károsítottak meg, 34 esetben végül elmaradt az utalás. 

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 409 rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a nő ellen, amelyek közül 34 cselekmény kísérleti szakban maradt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben felfüggesztett fogházbüntetés, valamint – mivel a bűncselekmény haszonszerzésre irányult – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Meg kell továbbá fizetnie a sértettek által kért kártérítést, és több mint 900.000 forint vagyonelkobzásra is számíthat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér