Péterfalvi Attila: Ki lehetne adni a koronavírus magyar területi adatait. Vagy mégsem

Egészségügy
2020 március 20., 10:46

Napok óta tartja izgalomban a magyar közvéleményt, hogy szemben az összes többi európai országgal, nálunk miért nem hozzák nyilvánosságra, hogy az ország területén pontosan hol találtak koronavírussal fertőzött beteget. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a személyes adatok védelme miatt tartják titokban ezeket az adatokat.

Az Inforádió most megkérdezte Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét. Péterfalvi szerint azok az adatok, amelyek révén nem azonosítható egyértelműen egy konkrét személy, nem tekinthetők személyes adatnak. Ha olyan körzetre vonatkozó adat merül fel, amely nagyobb településre vonatkozik, és konkrét személy nem azonosítható belőle, mert nem olyan ritka betegségről van szó, az statisztikai adatnak minősül.

A NAIH elnöke ugyanakkor azt is hozzétette, hogy

a mostani veszélyhelyzetben a rendes jogszabályi rendelkezésektől eltérő gyakorlat is érvényesülhet a közérdekű adatok nyilvánosságát illetően.

Szerinte most lehetnek olyan külön mérlegelési szempontok, amelyek az adat kiadását korlátozhatják bizonyos szempontok mentén. Péterfalvi rámutatott arra is, hogy Magyarországon rendkívüli jogrend lépett életbe és a rendeletalkotás keretében a szabályok megváltoztathatók, de ezt a szabályt még nem módosították.