Családja kérésére önkéntes karanténba vonult Bálint gazda

ÉLET
2020 március 21., 09:43

A Blikk számolt be arról, hogy a 100 éves Bálint György családja unszolására vonult házi száműzetésbe: minden előadását le kellett mondani, ls maximum csak a ház körül tevékenykedhet a koronavírus-járvány miatt. 

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

„Valóságos fegyőrré váltam, mert Gyurka nehezen szokta meg, hogy nem mehet sehova. A 101. életévéhez közelítve is hiperaktív, de legalább a koronavírus-veszély miatt lemondott minden előadást” – mondta el a lapnak felesége, Antónia. 

Bálint gazda azt mondta a lapnak, hogy „Olyan vagyok magam is, mint az öreg almafa, szükség van még az árnyékára, a termésére, ezért szeretnek és vigyáznak rám”. Az idős férfi mostanában a szőlőt metszi, igyekszik kihasználni a jó időt. 

„A karantén nélkül is sokan mondták, hogy pihenjek többet, de nem tudok. Már reggel a számítógépnél ülök, válaszolok a levelekre. Ezt most is megtehetem mindennap, de az utcára nem engednek a szeretteim, az unokáimtól és a dédunokáimtól is el vagyok tiltva. Telefonon beszélünk csak, így adjuk le a bevásárlólistát is. A fiúk mindent beszereznek, ami kell, aztán csak a kerítésre akasztják a szatyrokat. Nehezen bírom a bezártságot, de azt hiszem, szükséges a korom miatt.”

A mauthauseni koncentrációs tábort is túlélt férfi beszélt arról is, hogy sokszor meghalhatott volna, de túlélte a tífuszt is fiatalon: „A koronavírust nem szeretném elkapni, így szót fogadok a családomnak, Antónia, a feleségem vigyáz rám, úgysem hagyná, hogy megszegjem a házi karantén szabályait.”