Súlyos állapotban fekszik kórházban egy 40-es éveiben járó koronavírusos beteg

Egészségügy
2020 március 21., 13:49

Egyelőre nincs konkért terv a kijárási tilalom bevezetésére, mert elégségesnek tűnnek az eddigi intézkedések, az üzeletek délutáni bezárása, a szórakozóhelyek bezárása és az iskolalátogatási tilalom - mondta az operatív törzs online sajtótájékozatóján Lakatos Tibor ezredes.

Szerinte óriási különbség van a köztereken tartózkodó számában a korábbiakhoz képest, sokan maradnak önként otthon és dolgoznak a lakásukból.

„Az utcán lévők sűrűsége nem indokolja, hogy kijárási tilalmat vezessenek be"

- mondta az ezredes.

Bár az operatív törzs az igazoltan koronavírusos betegekről egy ideje már nem árulja el az életkorukat, pedig figyelmeztetés lehetne, hogy nemcsak az idősekre veszélyes a koronavírus, Müller Cecília tiszti főorvos most kivételt tett, és közölte a napi sajtótájékoztatón, hogy egy 40-es éveiben járó beteg súlyos állapotban kórházban van.

Az országos tiszti főorvos szerint ez is egy jelzés, hogy mindenkinek oda kell figyelnie a koronavírusra. Azt ugyanakkor az írásban elküldött kérdésünkre nem árulták el, hogy mennyi a 103 magyarországi fertőzött átlagéletkora.

A tiszti főorovos érdeklődésünkre ugyanakkor elmondta, hogy jelenleg 6 koronavírusos beteg van intenzív osztályon. Szintén az érdeklődésünkre szóba került az is, hogy „mikor fognak prognózisokat közölni a járvány magyarországi lefolyásáról, ahogy azt már számtalan ország illetékesei megtették?”. Müller Cecília szerint Magyarországon is folynak ilyen vizsgálatok, számítások, amit szakemberek végeznek, az összes többi spekuláció. De konkrétumot nem árult el.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon több európai országnál magasabb a halálozási arány, a tiszti főorvos azt válaszolta, hogy egyáltalán nem lehet országokat összehasonlítani, mert minden országban más és más a járvány lefolyása.

Magyarországon hivatalosan eddig 4 koronavírusos beteg hunyt el. Legutóbb egy 53 éves férfi, aki számos alapbetegséggel küzdött, a vírusfertőzés ezekre rárakodott, ez okozta a halálát. (Az első három áldozat 79 éves, 68 éves és egy 69 éves férfi volt.) Kérdésre azt mondta a tiszti főorvos, hogy mindannyian többféle alapbetegségben szenvedtek, ez jellemzően rosszinuldatú dagandat, szív és érrendszeri betegség, illetve vérképzőszervi probléma volt. .