Angela Merkelnek házi karanténba kell vonulnia, mert az orvosa elkapta a koronavírust

egészség
2020 március 22., 17:58

A német kancellár szóvivője vasárnap közölte, hogy Angela Merkelnek azonnali hatállyal házi karanténba kell vonulnia, mivel annak az orvosnak, aki pénteken pneumococcus elleni védőoltást adott be neki, pozitív lett a koronavírus-tesztje. A kancellárt a következő napokban többször is tesztelik. Ugyanakkor a hivatali feladatait a házi karanténból is ellátja.

photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Steffen Seibert szóvivő azt mondta, az eredményről csak Merkel vasárnapi sajtótájékoztatója után értesültek. Ezen a kancellár újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a koronavírus terjedése miatt: például két embernél több nem tartózkodhat egyszerre közterületen, csak ha ugyanabban a háztartásban élnek. Közterületen legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között. A vendéglátóhelyek pedig csak elvitelre kínálhatnak ételt. Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek.

A szigorú intézkedésekről a szövetségi kormány a tartományok vezetőivel is megegyezett. Merkel hangsúlyozta: ezek nem ajánlások, hanem szabályok. A betartásokról a rendőrság gondoskodik. (ARD/Spiegel)