Angela Merkelnek házi karanténba kell vonulnia, mert az orvosa elkapta a koronavírust

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A német kancellár szóvivője vasárnap közölte, hogy Angela Merkelnek azonnali hatállyal házi karanténba kell vonulnia, mivel annak az orvosnak, aki pénteken  pneumococcus elleni védőoltást adott be neki, pozitív lett a koronavírus-tesztje. A kancellárt a következő napokban többször is tesztelik. Ugyanakkor a hivatali feladatait a házi karanténból is ellátja.

Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Steffen Seibert szóvivő azt mondta, az eredményről csak Merkel vasárnapi sajtótájékoztatója után értesültek. Ezen a kancellár újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a koronavírus terjedése miatt: például két embernél több nem tartózkodhat egyszerre közterületen, csak ha ugyanabban a háztartásban élnek. Közterületen legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között.  A vendéglátóhelyek pedig csak elvitelre kínálhatnak ételt. Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek.

A szigorú intézkedésekről a szövetségi kormány a tartományok vezetőivel is megegyezett. Merkel hangsúlyozta: ezek nem ajánlások, hanem szabályok. A betartásokról a rendőrság gondoskodik. (ARD/Spiegel)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!