Civil jogvédők: A jogállami működés alapvető szabályai nem írhatók felül járványügyi vészhelyzetben sem

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Nem a korlátlan hatalom az orvosság” - címmel jelent meg négy magyar civil jogvédő szervezet közösen megfogalmazott írása annak kapcsán, hogy a járványügyi veszélyehelyzetet kihasználva, a kormány radikális törvénymódosítással akarja kiterjeszteni intézkedési jogkörét.

A kormány javaslata szerint kizárólag a kormány hatáskörébe kerülne a veszélyhelyzet meghirdetése és annak korlátlan ideig történő meghosszabbítása. Veszélyhelyzet idején kormány kontrol nélkül, rendeletekkel kormányozhat. Ebbe nemhogy a Parlament, de még az Alkotmánybíróság sem nagyon tudna beleszólni (a jelenlegi szabályozás szerint veszélyhelyzetet a kormány csak 15 napra rendelhet külön parlamenti felhatalmazás nélkül). 

A javaslatcsomagról itt írtunk. A Fidesz frakcióvezetője szerint akkor is hatályba tud lépni a törvény, ha nem lesz meg az ehhez szükséges négyötödös felhatalmazás, márpedig az ellenzéki pártok már közölték, hogy nem adnak korlátlan felhatalmazást a kormánynak.

A jogvédő szervezetek (Amnesty Internationa, Eötvös Károly Intézet, Magyar Helsinki Bizottság, TASZ) részletesen kifejtik, hogy mi a probléma a javaslattal és azt is, milyen módosítások szükségesek ahhoz, hogy a kormány által is szokatlannak nevezett intézkedéscsomag megőrizze alkotmányos, a magyar Alaptörvénynek is megfelelő jellegét:

„A törvényjavaslat a benyújtott változatában nem felel meg a különleges jogrenddel szemben támasztott demokratikus és az Alaptörvényből is következő követelményeknek. Olyan törvény elfogadását tartjuk szükségesnek, amely megfelel az alábbi szempontoknak:

  1. A különleges jogrendként bevezetett veszélyhelyzet nem alkotmányon kívüli helyzet, és nem is szabad hagyni, hogy azzá váljon.
  2. A különleges jogrend nem tarthat örökké, csak előre meghatározott időre szólhat, amely szükség esetén meghosszabbítható akkor, ha a veszély továbbra is fennáll.
  3. A jogállami működés alapvető szabályai nem írhatók felül járványügyi vészhelyzetben sem.
  4. Az alapvető jogok a veszélyhelyzetben is megilletik a polgárokat. Azok csak a veszély elhárítása érdekében korlátozhatók.”

A szervezetek által tanácsolt módosítások:

  1. az Országgyűlés csak meghatározott időre adjon különleges jogrendi felhatalmazást a kormánynak,
  2. átmenetileg szélesítsék azok körét, akik az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezhetik, az érintettségtől független normakontrollt bármely országgyűlési képviselő vagy legalább frakcióvezető indítványozhasson,
  3. rövid, például háromnapos határidőt állapítsanak meg az Alkotmánybíróság számára a különleges jogrenddel, különleges jogrendi intézkedésekkel összefüggő indítványok érdemi eldöntésére.

A teljes állásfoglalás itt érhető el.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó