Hollandiában olyan meredeken nő a koronavírus áldozatainak a száma, hogy végképp feladhatják a nyájimmunitásnak még a gondolatát is

Egészségügy
2020 március 22., 05:18

Hollandiában szombatra 136-ra nőtt a koronavírus áldozatainak a száma. Összehasonlításul: Németországban 84-an hunytak el eddig a járvány miatt. Belgiumban 67 áldozat van, vagyis a holland esetek kevesebb, mint fele. Belgiumban már ez is sok volt, korlátozták az emberek mozgását, szerda óta csak élelmiszerboltokba, gyógyszertárakba és bankokba mehetnek a belgák, illetve sportolni, de csak egyedül vagy közvetlen családtaggal. Hollandiában ilyen korlátozások nincsenek. 

Hollandiában február 27-én jelentették be az első koronavírusos beteget, egy Észak-Olaszországból hazatérő férfi tesztje lett pozitív. Nyolc nappal később, március 6-án 128 fertőzött volt a statisztikában, ekkor halt meg az első beteg az országban, egy 86 éves férfi. 

Komoly korlátozásokat emiatt nem vezettek be. Mark Rutte holland miniszterelnök élő adásban szólította fel hétfőn az ország 17 millió lakosát, hogy a koronavírus miatt ne fogjanak kezet egymással,

hogy aztán perceken belül megszegje az újonnan bejelentett szabályt, és kezet rázzon Jaap van Dissellel, a járványügyi központ vezetőjével.

link Forrás

Egy héttel az első haláleset után, március 13-án már 10 áldozat volt, és 804 fertőzött. 

Nem kapkodtak az intézkedésekekkel. Múlt vasárnap ugyan bejelentették, hogy bezárják az iskolákat, bárokat, éttermeket. De egy nappal később Hollandia kormányfője, Mark Rutte és a holland nemzeti közegészségügyi intézet vezetője, Jaap van Dissel is olyan nyilatkozatot tett, ami nagyon emlékeztetett a briteknél és a svédeknél is hangoztatott nyájimmunitás elméletre. Ennek lényege, hogy ha gyorsan elkapják a kórt azok, akik számára nem jelent nagy veszélyt a koronavírus, akkor könnyebb lesz megvédeni azokat, akiket valóban veszélyeztet. 

Van Dissel úgy számolt, hogy a 17,4 milliós ország 50-60 százalékának kellene elkapnia a vírust a nyájimmunitás kialakulásához. Szerinte ez a tartós megoldás, mert a különböző intézkedésekkel le lehet ugyan lassítani a fertőzés terjedését, de ahogy feloldják a korlátozásokat, újra támad majd a vírus. Aznap még Rutte is rácsatlakozott erre a gondolatra, amikor azt fejtegette, hogy aki már átesett a betegségen, az immunis lesz rá, és minél többen lesznek túl rajta, annál kisebb eséllyel jut el a kór az idősebbekhez és a más, súlyos betegségben szenvedőkhöz. A lakossági immunitás húz védőfalat a veszélyeztetettebbek köré. 

Ezt az elméletet többen erősen támadják. Amikor a briteknél Boris Johnson és kormánya is pedzegetni kezdte, hogy ezt a stratégiát követné, a Harvard Egyetem epidemiológiai professzora, William Hanage a Guardiannek írt véleménycikkében azt írta, hogy először tipikus angol viccnek tartotta. (Johnsonék aztán 180 fokos fordulatot vettek, és komoly korlátozásokat vezettek be.)

Hasonlóan vélekedik a WHO európai szakértője, Dorit Nitzan, aki kedden azt mondta, annyira keveset tudunk még az új koronavírusról, hogy nem nagyon lehet megmondani, mi a jó tanács, de szerinte a nyájimmunitásra bízni a dolgot annyira nem tűnik jó ötletnek. 

A kritikusok szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy akik átestek a betegségen, azok milyen védettséget szereztek, sőt, azt sem, hogy hosszabb távon milyen következményekkel jár a vírus. Ráadásul elég nehéz lenne elkülöníteni a veszélyeztetettek egy olyan helyzetben, amikor teljesen szabadon engedik a vírust.

Rutte aztán szerdán már azt mondta, hogy nem cél a betegség minél szélesebb körben terjesztése, és van Dissel is kénytelen volt kihátrálni az elméletből. Nehezen lett volna tartható, mert hétfőről szombatra meredeken nőtt az áldozatok száma. Idősekről van szó, akit nem sikerült megvédeni a vírustól. 

  • Március 16. hétfő: 4 új áldozat, ezzel 24-re emelkedett a számuk. 278 új fertőzött, összesen 1 413.
  • Március 17., kedd: 19 új áldozat, összesen 43 haláleset. 292 új fertőzött volt, összesen 1 705. Közülök 389-en dolgoznak az egészségügyben, őket Hollandiában sűrűbben tesztelik. 
  • Március 18. szerda: újabb 15 áldozat, ezzel már összesen 58-ra nőtt a számuk. Az új fertőzöttek száma 346, összesen 2 051. Negyedük egészségügyi dolgozó. 
  • Március 19., csütörtök: 18 új áldozat, összesen 76. A fertőzöttek száma is megugrott 409-cel, összesen 2 460-ra. 
  • Március 20., péntek: egy nap alatt 30 áldozat, összesen már 106. A fertőzöttek száma 2 994, ebből 725 dolgozik az egészségügyben. 643-an szorulnak kórház ellátásra.
  • Március 21., szombat: további 30 haláleset, ezzel összesen már 136. Egyetlen nap alatt 637 új fertőzött, összesen 3 631, de ennél a hatóságok szerint sokkal magasabb lehet a valódi szám. A legtöbb áldozat 80 év feletti, a legfiatalabb 63 éves.  

  • Hollandia egészségügyi minisztere szerdán összeesett egy parlamenti vitán, másnap lemondott. Az 56 éves Bruno Bruins azt mondta, hogy túlságosan kimerült az utóbbi hetek rendkívül megterhelő munkája miatt.

Pénteken a holland király a tévében mondott beszédet, utoljára 2014-ben élt ezzel a lehetőséggel, amikor a maláj utasszállító gép katasztrófájában 193 holland vesztette életét. Azzal igyekezett erőt sugallni, hogy a hollandok egysége és büszkesége majd átsegítik őket a válságon. 

Vilmos köszönetét fejezte ki az informatikusoknak, a bolti eladóknak, a tanároknak, a rendőröknek, valamint a tömegközlekedésben és a higiéniai szolgáltatások területén dolgozóknak, mert „ők azok, akik életben tartják hazánkat”. Kitért arra is, hogy "szakembereink és egészségügyi dolgozóink hatalmas nyomásnak vannak kitéve, hallgatni kell az ő meglátásaikra, javaslataikra. Ők biztosítják számunkra, hogy a kockázatok csökkenjenek és átvészeljük ezeket a vészterhes időket" - idézte az MTI.

A király és családja önkéntes karanténba vonult, miután hazatértek Ausztriából. Lechben síeltek, ahol öt embert koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak.