Olaszország miniszterelnöke: A második világháború óta nem kellett ilyen krízissel szembenéznünk

külföld
2020 március 21., 23:54

Szombat éjjel Facebook-oldalán mondott beszédet Giuseppe Conte, melyben bejelentette, hogy szinte leáll az ország gazdasága. Olaszország miniszterelnöke bejelentette, legalább április 3-áig leáll minden termelés az országban, ami nem nélkülözhetetlen a koronavírus elleni védekezéshez. "A második világháború óta nem kellett ilyen krízissel szembenéznünk" - mondta Conte. "Minden egyes nap újra szembe kell néznünk azzal, hogy honfitársaink halnak meg." 

Castel Volturnóban, egy déli városkában nézi egy lakos Conte bejelentését.
photo_camera Castel Volturnóban, egy déli városban nézi egy lakos Conte bejelentését. Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce/AFP

A miniszterelnök nem mondott pontos részleteket, de hangsúlyozta, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak nyitva maradnak, nincs ok megrohamozni az üzleteket. Hozzátette, nem áll le az ország, így a pénzügyi, szállítási szektor sem, a posta és a tömegközlekedés is működni fog. Elmondta, tudja, hogy ezek nagyon szigorú intézkedések, de nincs más választása az országnak, csak így tudnak védekezni a járvány ellen. 

Conte arról is beszélt, tudja, hogy időbe telik, hogy az intézkedések éreztessék hatásaikat, és a kormány azon van, hogy ellensúlyozza valahogy a gazdasági életet negatívan befolyásoló döntések hatásait.

Conte azt mondta, a halottakról szóló ijesztő és tragikus statisztikák az olaszok számára nemcsak számok, hanem emberek, akiket sirat a családjuk, akik elvesztették azt, aki számukra a legfontosabb volt. 

Lombardiában szombaton jelentették be, hogy szigorítanak az eddigi előírásokon, nem sokkal azután, hogy az olasz egészségügyi minisztérium közreadta jelentését, mely szerint aznap haltak meg eddig a legtöbben a koronavírus miatt.