Az oroszországi Szahalinban őrizetbe vettek két tizenévest, akik fegyveres támadásra készültek egy iskola ellen

Több 444 videó?
Szeretném

Őrizetbe vettek az orosz rendvédelmi szervek a távol-keleti Szahalin szigetén két tizenévest, aki fegyveres támadásra készült egy iskola ellen – közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolatokért felelős központja.

A 2002-es és 2003-as születésű tanulókat azzal is vádolják, hogy interneten terrorizmusra, tömeggyilkosságra és öngyilkosság elkövetésére buzdítottak. A két fiataltól egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert, hozzá való lőszert, egy ipari detonátort, feltételezhetően házi készítésű robbanószerkezeteket, robbanóanyagokat, kommunikációs eszközöket és az iskola elleni fegyveres támadás tervét tartalmazó naplót foglaltak le.

Február 26-án a Volga-parti Szaratovban két 2005-ös születésű, orosz állampolgárságú fiút vettek őrizetbe, aki beismerte, hogy kb. 40 ember meggyilkolására készült egy iskolában. Az FSZB szerint mindketten tömeggyilkos ideológiákat propagáló internetes csoportok tagjai voltak.

Egy héttel korábban az FSZB a Krím félszigeti Kercs városából számolt be két tizenéves őrizetbe vételéről, akik oktatási intézményekben készültek „terrorcselekményeket” elkövetni. A fiúk szélsőséges ideológiáknak voltak a követői, illetve Vlagyiszlav Roszljakovnak, aki 2018 októberében egy kercsi műszaki iskolában 15 tanulót és 5 felnőttet agyonlőtt. A támadó, aki a helyszínen öngyilkosságot követett el, 18 éves volt.

A két kercsi gyanúsított tizenéves lakóhelyén roncsoló elemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket és az előállításukra alkalmas anyagokat foglaltak le. Az FSZB szerint a bombák hatását háziállatokon próbálták ki.

A szolgálat közölte akkor, hogy az egyik gyanúsítottal 2018 novemberében „megelőző beszélgetést” folytattak le, miután a közösségi médiában a Roszljakov ámokfutását helyeslő kijelentéseket posztolt. De ez hatástalan maradt, mert a fiú belépett egy internetes neonáci csoportba, aminek Roszljakov is a tagja volt. (MTI)