Ha megihlet a karantén, itt egy drámapályázat

színház
2020 március 23., 15:02

Akinek hirtelen lett ideje vagy késztetése a régóta dédelgetett írói ambícióival foglalkozni, vagy csak nagyon kiírná magából ezt az egészet, annak az egyik lehetőség az Első Magyar Karanténszínház és a Litera pályázata, ahová a koronavírus miatti rendkívüli élethelyzetre reflektáló drámákat várnak.

„Az egyre nagyobb erővel terjedő koronavírus-járvány miatt ma veszélyhelyzet van érvényben Magyarországon, bezártak színházak, mozik, múzeumok, koncerttermek, munkahelyek, egyetemek, iskolák. Az emberek karanténba kényszerültek, az élet fenekestül felfordult. Soha nem tapasztalt helyzetbe kerültünk, amelynek művészi feldolgozása kivételesen érdekes és fontos” - írják a kezdeményezők, akik egyrészt felkérnek praktizáló drámaírókat, de a nyílt pályázatra bárki benevezhet.

A kiírók felkérésére kortárs drámaírók írnak egyfelvonásos drámai műveket, amelyek reflektálnak a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetre. A felkérésekkel párhuzamosan a kiírók nyílt pályázatot is hirdetnek, amelyre bárki benevezhet. A legjobbakat felolvasószínházi formában, neves rendezőkkel és színészekkel adja elő az Első Magyar Karanténszínház, ezt élőben közvetítik a TRIP-hajóról, a szövegek pedig a Literán jelennek meg.

Részletek itt, a főbb adatok pedig:

  • a szereplők száma maximum 3,
  • a terjedelem 40 perc,
  • egy személy egy művet küldhet be,
  • méghozzá egy új művet,
  • kizárólag saját néven, saját emailcímről küldve.
  • Beküldési határidő: 2020. április 15.
  • I. díj: 300 ezer, II. díj: 200 ezer, III. díj 100 ezer Ft

A Karanténszínház első előadása amúgy már el is készült, a Jelenetek egy háztartásból premierje holnap lesz, többek között Láng Annamáriával és Rába Rolanddal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.