Kínában már a vírus visszahordása ellen védekeznek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hétfőtől eltérítik Pekingből az összes, oda tartó nemzetközi repülőjáratot, írja az MTI. Kínában a drasztikus hatósági zárlatokkal sikerült megfékezni a járvány terjedését, így most már elsősorban a külföldről behurcolt fertőzéssel szemben kell védekezniük, ezzel indokolják a nemzetközi légiforgalom elterelését is.

A Pekingbe tartó gépeket más kínai városokba irányítják, hogy csökkentsék a fővárosra nehezedő terhet, amit a nagy számú beutazó egészségügyi szűrése és karanténba helyezése jelent.

Pekingben vasárnap tíz új, külföldről érkezett fertőzöttet regisztráltak. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői összesítése szerint amúgy vasárnap összesen 39 új fertőzöttet regisztráltak, mindannyian külföldről utaztak be. Vuhanban, a járvány epicentrumában ötödik napja nem regisztráltak új fertőzöttet.

Apropó, fertőzöttek regisztrálása: a South China Morning Post titkosított kormányzati dokumentumok alapján azt állítja, hogy február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, ám a tünetmentes fertőzéseket február 7. óta nem számolják hozzá az összesített adatokhoz.

Kínán kívül a járvány még felpörgő szakaszában van, ezért is vezetett be hétfőre virradóra részleges kijárási tilalmat Szaúd-Arábia és Új-Zéland is.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint a következő 48 órában elrendelik a legmagasabb szintű készültséget. Keddtől bezárják az iskolákat, felfüggesztik a nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat. "Új-Zéland felkészül az elszigetelődésre" - mondta.

Szaúd Arábiában hétfőtől este hét és reggel hat között kijárási tilalom lesz érvényben, egyelőre három hétig. Az ország már pénteken felfüggesztette a hazai és nemzetközi légiközlekedést, a busz- és a taxiközlekedést. A szomszédos Egyesült Arab Emírségek hétfőtől szintén leállította a nemzetközi légiforgalmat, két hétre.

Japánban pedig a miniszterelnök, Abe Sindzó is arra jutott, hogy ha nem lesz lehetséges teljes körűen megtartani a nyári olimpiát, akkor elhalasztják a tokiói játékokat. Lemondani viszont nem hajlandó az olimpiát. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér