Kínában már a vírus visszahordása ellen védekeznek

külföld
2020 március 23., 05:20

Hétfőtől eltérítik Pekingből az összes, oda tartó nemzetközi repülőjáratot, írja az MTI. Kínában a drasztikus hatósági zárlatokkal sikerült megfékezni a járvány terjedését, így most már elsősorban a külföldről behurcolt fertőzéssel szemben kell védekezniük, ezzel indokolják a nemzetközi légiforgalom elterelését is.

A Pekingbe tartó gépeket más kínai városokba irányítják, hogy csökkentsék a fővárosra nehezedő terhet, amit a nagy számú beutazó egészségügyi szűrése és karanténba helyezése jelent.

Pekingben vasárnap tíz új, külföldről érkezett fertőzöttet regisztráltak. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői összesítése szerint amúgy vasárnap összesen 39 új fertőzöttet regisztráltak, mindannyian külföldről utaztak be. Vuhanban, a járvány epicentrumában ötödik napja nem regisztráltak új fertőzöttet.

Apropó, fertőzöttek regisztrálása: a South China Morning Post titkosított kormányzati dokumentumok alapján azt állítja, hogy február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, ám a tünetmentes fertőzéseket február 7. óta nem számolják hozzá az összesített adatokhoz.

Kínán kívül a járvány még felpörgő szakaszában van, ezért is vezetett be hétfőre virradóra részleges kijárási tilalmat Szaúd-Arábia és Új-Zéland is.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint a következő 48 órában elrendelik a legmagasabb szintű készültséget. Keddtől bezárják az iskolákat, felfüggesztik a nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat. "Új-Zéland felkészül az elszigetelődésre" - mondta.

Szaúd Arábiában hétfőtől este hét és reggel hat között kijárási tilalom lesz érvényben, egyelőre három hétig. Az ország már pénteken felfüggesztette a hazai és nemzetközi légiközlekedést, a busz- és a taxiközlekedést. A szomszédos Egyesült Arab Emírségek hétfőtől szintén leállította a nemzetközi légiforgalmat, két hétre.

Japánban pedig a miniszterelnök, Abe Sindzó is arra jutott, hogy ha nem lesz lehetséges teljes körűen megtartani a nyári olimpiát, akkor elhalasztják a tokiói játékokat. Lemondani viszont nem hajlandó az olimpiát. (Via MTI)